середа, 29 лютого 2012 20:34

Посол Румунії відвідав виставку картин Юрія Вакуленка
9

Фото: Фото: Михайло Комаров

28-го лютого відкрилася виставка художника Юрія Вакуленка "Споглядання. 30 лютого". Вона складається з двох частин. Перша – це роботи останніх років, об'єднані автором у цикл "Споглядання", та його нещодавній супрематичний проект "Вібрація. Квадрум х 6".

Супрематизм — один з напрямків мистецтва модернізму, який характеризується безпредметністю, абстрактністю. Стиль виник на початку ХХ століття. Засновником вважається Казимир Малевич.

Юрій Вакуленко народився в 1957-му році. В 1986-му закінчив Київський художній інститут, отримавши спеціальність художник-реставратор. Нині - генеральний директор Київського національного музею російського мистецтва.

"У моїй творчості було багато періодів: тема внутрішніх світів людини, які вона не усвідомлює; тема сірого інформаційного шуму, який забиває усі відчуття людини, - розповідає Вакуленко. - В цій виставці я звертаюсь і до супрематизму. Я розглядаю математичну модель, де все прораховано. Існує певна геометрична вібрація, яка складає основу, внутрішній скелет життя. Вібрація – це не поступальний рух в одному напрямку, а це – вперед-назад. Думки, скорочуючись, дають нам рух. Частина робіт, можливо, казкові. Вони оспівують красу світу, а там - у "кімнаті для медитації" - математика, в якій теж є життя".

"Кімната для медитацій" різко відрізняється від першої зали. Єдине джерело освітлення в ній – це фіолетові лампи. Тому все темне залишається темним, а біле починає "світитися".

"Мені дуже подобається його живопис, – розповідає син художника Владислав Вакуленко. - В нього є багато різних періодів. Деякі роботи написані на одному подиху, за одну ніч. Все залежить від емоцій. У мене в колекції є його робота, яка була розпочата в 1999-му році, а закінчена у 2009-му. Полотно писалося десять років".

Владислав Юрійович разом з братом заснував аукціонний дім Вакуленків. 25-го лютого в Шоколадному будиночку відбувся їх перший аукціон. На ньому серед інших була представлена робота Юрія Вакуленка "Політ над гніздом", створена у 2012-му році. Вона оцінюється в 20000 – 25000$.

"Ось ця робота (світлоблакитне полотно, на якому зображено черепаху та гніздо - автор). Це благодійний лот, – продовжує Владислав. - Гроші, отримані від продажу, пішли б на реставрацію Шоколадного будиночку. Він розуміє, що треба піднімати. Намагається зробити свій внесок. Я навіть не знаю, коли він знаходить час на все".

Відкриття виставки відвідали посол Румунії Корнел Іонеску, скульптор Олег Пінчук, голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Володимир Семиноженко, актор Остап Ступка.

Охочі можуть оглянути експозицію з 29-го лютого до 30-го квітня в галереї сучасного мистецтва Kyiv. FineArt.

Зараз ви читаєте новину «Посол Румунії відвідав виставку картин Юрія Вакуленка ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі