середа, 22 лютого 2012 18:56

Італія переймається сміттям, Китай — самотністю - арт-критик про тенденції у мистецтві
7

Фото: Фото з архіву Христини Катракіс

Торік голлівудська художниця Христина Катракіс побувала більш як на 40 світових виставках. Gazeta.ua вона розповіла про модні тенденції у мистецтві.

"В італійському мистецтві зараз пропагують тему переробки сміття. Навіть на східцях музеїв написано "Перероблюй сміття і не викидай його на вулицю". На цю тему багато фотографій виставила одна із моїх улюблених фотографів афроамериканка Кара Уолкер. Вона спеціально їздила в Африку і фотографувала, як африканці збирають сміття типу дротів і пластику, а потім здають його в пункти прийому. Так намагаються заробити собі якусь копійчину. Те сміття дуже шкідливе, це як батарейка, яка розкладується і пускає яд. Тому багато африканців помирають через отруєння", - зауважила Катракіс.

В Китаї мистецтво виражає момент одинокості в мільярдному суспільстві.

"В Пекіні в галереї "Art Beijin" бачила фото японки на фоні зграї таких самих дівчат. Вони її не помічали і таким чином дівчина стояла одна. Для Азії це болюча тема. Китайці - не італійці, які цілуються при зустрічах. Там кожен живе в своїй мушлі. Таку концепцію навіть я планувала робити. Але коли побачила це в Китаї, зрозуміла, що мене геніально випередили", - засмутилася художниця.

У США сучасне мистецтво буде тісно пов'язане із кінематографом.

"Художник стає водночас журналістом, кінорежисером та живописцем. Модне концептуальне поєднання фільму із живописом. В галереї "Mary Boone" бачила живописну інсталяцію американця Деміана Лойба за сюжетом із фільму "Зоряні війни". Вона була настільки реалістичною, що складалося враження, наче перебуваєш у фільмі. Схожі роботи представила й режисерка Мері Ламберт в Лос-Анджелесі. Вона намалювала картини зі своїх фільмів, які знімала по Стівену Кінгу: "Цвинтар звірів" та "Сієста", - підкреслила Христина.

Зараз ви читаєте новину «Італія переймається сміттям, Китай — самотністю - арт-критик про тенденції у мистецтві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі