середа, 22 лютого 2012 12:11

25 років тому помер родоначальник комерційного мистецва

25 років тому помер родоначальник комерційного мистецва

25 років тому помер один з найвизначніших художників минулого сторіччя, родоначальник поп-арту, режисер та публіцист Енді Ворхол.

Ворхол народився 1928 року у Піттсбурзі, а 1949 переїхав до Нью-Йорку, де почав працювати в одному з журналів. Займався здебільшого ілюструванням та рекламою.

В 1960-х роках Ворхол з найуспішнішого рекламного ілюстра Нью-Йорку перетворився на одного з найвідоміших американських митців. Ворхол інакше за інших художників того часу сприймав протиставлення комерційного та просто мистецтва. Він вирішив поєднати елементи першого й другого, створивши в такий спосіб популярну культуру - поп-арт.

Першими картинами Ворхола стали образи з мультфільмів та реклами, які він малював вручну. Надалі художник завжди шукав натхнення у брендах, зірках сцени та кіно. Його найвідомішими натхненниками стали Мерлін Монро, Елізабет Тейлор, Елвіс Преслі та "Кока-кола".

1963 року Енді Ворхол заснував ательє The Factory, в якому навколо себе зібрав ряд художників, фотографів, письменників та музикантів. Займався також малюванням по тканині, наголошуючи на тому що займається "мистецтвом масового виробництва". Його роботи дуже швидко ставали суперечливими і популярними.

1968 року Валері Соланас, акторка, феміністка та авторка маніфесту "Спілки знищення чоловіків", намагалася вбити художника, вистріливши в нього з вогнепальної зброї. Ворхол був тяжко поранений, але його життя вдалось врятувати. Соланас знімалась у фільмі Ворхола, що мав назву "I, A Man".

Помер Енді Ворхол 1987 року через інфаркт, йому було 58 років.

Зараз ви читаєте новину «25 років тому помер родоначальник комерційного мистецва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі