неділя, 26 лютого 2012 10:32

У Києві показали книги, які автори зробили власними руками
17

Фото: Фото: Ольга Скороход
Олеся Островська, представник Фонду Рината Ахметова
Рута Коршунова, керівник проекту Rutabook

24 лютого у Музеї книги та друкарства відкрили виставку „Книга художника". Акцію здійснено за підтримки Фонду Рината Ахметова, у рамках програми грантів для сучасної культури. Виставка триватиме до 31 березня.

Особливістю жанру книги художника є те, що автор проробляє не лише текст, але й ілюстрації та інші елементи. У виставці представлені роботи близько шести десяти художників з України, Німеччини, Польщі, Росії та Сполучених Штатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 25 років тому помер родоначальник комерційного мистецва

За словами представниці Фонду Рината Ахметова Олесі Островської ця виставка є кроком до зміни парадигми музейної роботи в Україні. Особливістю експозиції є те, що кожен відвідувач може власноруч погортати книги.

„Необхідна зміна музеїв з інституції, котра тільки зберігає на інституцію, яка розмовляє зі своєю аудиторією. Відповідно розширює аудиторію і залучає нових відвідувачів у різний спосіб. Виставка, яка представлена, видавалася нам важливою з огляду на прецедент зміни. Часто українські музею перебувають, ніби у 60-х роках з досить статичним способом роботи. І для нас був важливим крок назустріч аудиторії" – сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На аукціон виставлять найпопулярнішу серед грабіжників картину

Директор музею Валентина Борковська зазначила, що проект почався з одного концепту – „12+12. Майбутнє паперу". Він спонукає замислитись над проблемою для чого потрібна книжка сучасній людині і якою вона буде у майбутньому. Кожен художник мав створити книгу лише на одному аркуші формату А4. Такий виклик  приніс дуже цікаві результати. Учасниця проекту Олена Рачковська розкрила свої відчуття: „Було неймовірно цікаво подолати обмеження".

Зацікавлення тематикою спонукало організаторів виставки та художників до розширення концепції й доповнення його ще двома спецпроектами. Перший з них, Rutabook, під керівництво Рути Коршунової, є свого роду зібранням книжки про книжку. Другий – є колекцією авторських книжок на різноманітну тематику.

Окремо представлена книга, яка є дипломною роботою студента Львівської академії друкарства Романа Андрійовського. Книга „Страсті Христові" створена з металу з використанням кованих та литих елементів. За ідеєю автора кожна сторінка доповнює наступну.

Це вже третій подібний проект у музеї друкарства і, за словами організаторів, не останній.

Зараз ви читаєте новину «У Києві показали книги, які автори зробили власними руками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі