Ексклюзиви
вівторок, 21 лютого 2012 18:04

На аукціон виставлять найпопулярнішу серед грабіжників картину

На аукціон виставлять найпопулярнішу серед грабіжників картину

Один з чотирьох найвідоміших шедеврів норвезького експресіоніста Едварда Мунка, до того ж останній, що лишився у приватній власності - "Крик" (The Scream) 1895 року - виставлять на аукціон "імпресіоністів і модерністів" Sotheby's, який відбудеться 2 травня в Нью-Йорку.

Мунк створив лише чотири версії картини, які відрізняються одна від одної різними техніками. Два варіанти "Крику" - один в техніці пастелі, інший, написаний маслом,-  зберігаються в музеї Мунка в Осло, третя робота, виконана маслом - у норвезькому Національному музеї мистецтва, архітектури і дизайну, і, нарешті, четвертий варіант у пастелі, з колекції норвезького мільярдера Петтера Олсена (Petter Olsen), чий батько був другом художника, буде виставлений на аукціон. Попередня оцінка роботи - 80 мільйонів доларів.

"Крик" - один з найбільш "поцінованих" грабіжниками творів мистецтва: у 1994 році картина була вкрадена з Національної галереї, щоправда її незабаром повернули. У 2004 році озброєними грабіжниками було вкрадено "Крик" з музею Мунка, в 2006 році - картина була знайдена і повернена в музей.

Початкова назва німецькою, дана Мунком картині, була Der Schrei der Natur ("Крик природи"). У своєму щоденнику Мунк писав, що під час прогулянки з друзями, дивлячись на криваво-червоний захід сонця, він фізично відчув крик природи. Існує також версія, що картина - плід психічного розладу художника, який страждав від маніакальних і депресивних станів.

Перш ніж виставити на торг, картину покажуть спочатку на виставці в Лондоні, яка відкриється 13 квітня, а потім і в Нью-Йорку - 27 квітня.
Ажіотажу додає і той факт, що в 2013 році виповнюється 150 років від дня народження художника, і, на думку представника аукціону, відповідального за відділ "імпресіоністів і модерністів", для колекціонерів і музеїв це може стати додатковим стимулом.

Зараз ви читаєте новину «На аукціон виставлять найпопулярнішу серед грабіжників картину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі