Ексклюзиви
четвер, 18 жовтня 2018 14:53

У лісі знайшли таємниче поховання
7

У лісі знайшли людські кістки
Фото: blitz.if.ua
У лісі знайшли людські кістки
У лісі знайшли людські кістки
У лісі знайшли людські кістки
У лісі знайшли людські кістки

17 жовтня у селі Павлівка Тисменицького району Івано-Франківської області експедиція комунального підприємства обласної ради "Пам'ять" знайшла людські кістки.

Місцевий лісник повідомив, що людські рештки знайшли в районі колишніх ровів і бліндажів часів Першої світової війни, повідомляє "Бліц-Інфо".

"У цих ровах і обвалених бліндажах у роки Другої світової війни представники НКВС, а згодом і нацисти здійснювали поховання в районі лісу. Старші члени товариства "Меморіал" стверджували, що німці розстрілювали ОУНівців у Синагозі та також вивозили сюди",- розповів директор підприємства "Пам'ять" Василь Тимків.

Знайдені кістки дослідили і виявилось, що вони належали не жертвам терору.

"Поховання зруйноване недобросовісними людьми близько 3-4 років тому. Хтось тут перекопав. На поверхні викидані в хаотичному порядку останки, які не мають анатомічної цілісності",- зазначає дослідник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волонтери знайшли могилу сотника УНР

Археологи знайшли 3 цілісні черепи та 2 зруйновані. Судмедексперт зі Львова Омелян Левицький розповів, що перший череп належить жінці років 40-45, другий і третій - чоловікам 30-40 і 45-50 років.

Крім черепів і кісток,знайшли 2 угорські монети 1939-го (2 філери), ложку, портмоне з ключем всередині, 2 бідони, металеву кришку, бігунок, ремені, тканину, шкіряні жіночі пояси, ґудзики, окуляри, військове взуття та інше.

Припускають, що тут була криївка чи підземний шпиталь.

"Не можна стверджувати, що насправді тут було. Зараз ми бачимо сукупність цивільного одягу та військового. От навіть фрагменти повзунка та угорські монети говорять, що людські останки могли належати повстанцям. Військові бідони з морською емблемою, скоріш за все, належали німецьким військовим. Тут могли бути загиблі повстанці, криївка, або навіть підземний шпиталь, бо також є фрагменти, які нагадують лікарський посуд. Це однозначно не політичні репресії. Військові предмети навряд чи репресованим видавалися", - аналізує історик.

КП "Пам'ять" складе документацію та акт встановлення місця поховання, подасть їх до обласної комісії, потім отримає дозвіл на ексгумацію та проведе належне поховання.

У Стамбулі знайшли місце поховання Володимира Мурського. Він був українським журналістом, дипломатом і представником екзильного уряду УНР в Туреччині (1921-1935).

Зараз ви читаєте новину «У лісі знайшли таємниче поховання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути