четвер, 22 березня 2018 14:01

Знайшли місце поховання відомого українця

Знайшли місце поховання відомого українця
Володимир Мурський працював радником посольства Української Народної Республіки у Стамбулі у 1918 році. Фото:static.ukrinform.com

У Стамбулі знайшли місце поховання Володимира Мурського. Він був українським журналістом, дипломатом та представником екзильного уряду УНР в Туреччині (1921-1935).

Поховання вдалося віднайти завдяки спільним зусиллям Генерального консульства України в Стамбулі та Українського культурного товариства у Стамбулі, - про це пише "Укрінформ".

"Після тривалих пошуків у Стамбулі встановлено місце поховання укр. громад. і політ. діяча, журналіста та дипломата Володимира Мурського. Дякуємо Aliya Usenova", - написав у своєму Twitter Генеральний Консул України в Стамбулі Олександр Гаман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, де поховають Стівена Гокінга

Журналіст Українського культурного товариства у Стамбулі Алія Усенова особисто допомогала у встановленні поховання.

"Те, що знайшли місце поховання Володимира Мурського – не є удачею або випадковістю. Це результат ретельної роботи, що здійснюється Генеральним консульством України та Українським культурним товариством у Стамбулі тривалий час, - зазначає Алія Усенова. - Зокрема, проаналізували безліч матеріалів про життя українців у Стамбулі на початку минулого століття. Опрацювали велику кількість версій. Раніше, завдяки нашій спільній роботі та взаємодії, розшукали могилу подружжя Забілло. Знайшли також можливе місце поховання ще одного видатного українця, який брав активну участь в житті української громади Стамбулу у 1920-30-х роках. Він зробив багато добрих справ для наших співвітчизників, але, на жаль, був незаслужено забутий. Попереду ще багато цікавої та кропіткої роботи".

Володимир Мурський народився в 1888 р. на Галичині. В 1917-18 рр. активно пропагував національно-державну і культурну політику Української Центральної Ради. Редагував разом з Іваном Липою часопис "Українське слово" в Одесі, а згодом - очолював департамент преси і пропаганди УНР. Працював радником посольства Української Народної Республіки у Стамбулі у 1918 році.

Могилу сотника Армії УНР і співзасновника ОУН Осипа Твердовського відшукали волонтери благодійного фонду "Героїка". Досі історики знали лише, що Твердовський помер у м. Еш-сюр-Альзетт у Люксембурзі.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли місце поховання відомого українця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути