вівторок, 08 жовтня 2019 14:43

У лісі знайшли невідомі документи УПА

У лісі знайшли невідомі документи УПА
Селяни передали історикам унікальний архів документів УПА Фото: istpravda.com.ua

Невідомі документи УПА, знайдені нещодавно селянами у Стратинських лісах на Івано-Франківщині, передали до Центру досліджень визвольного руху.

Один із архівів перебуває у поганому стані. Дослідники зазначають, що реставрувати його неможливо. Другий зберігся добре, пише Історична Правда.

Документи датуються 1945-1946-ми. Це звіти підпілля та підрозділів УПА західноукраїнських областей і Закерзоння, пропагандистські матеріали польською мовою. Всередині знайшли також підпільні гроші та боргові документи.

Значна кількість листів присвячена виборчій кампанії до Верховної Ради УРСР 1946-го. Вона мали за мету легалізацію радянської влади в Західній Україні. Відповідно, в УПА ставили завданням її зірвати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ліквідували об'єднання українських ветеранів

Генеральний директор Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий розповідає, що на теренах Рогатинського району та його лісів часто перебувало вище керівництво ОУН та УПА. Припускає, що архів призначався для них. Деякі згортки містять адресу "АА" та "612". Кому належали ці адреси, невідомо. Дослідники встановлять це пізніше.

Польща передала Україні копії документів часів Української Народної Республіки. Їх отримала Львівська національна бібліотека імені Василя Стефаника. Оригінали вивезли зі Львова після Другої світової війни.

Це цифрові фотокопії архівних документів і рукописів Наукового товариства імені Тараса Шевченка. Стосуються історії українських січових стрільців, УНР, ЗУНР та особистого архіву Дмитра Донцова.

Зараз ви читаєте новину «У лісі знайшли невідомі документи УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути