вівторок, 04 лютого 2020 11:10

У Криму зібралися світові лідери

У Криму зібралися світові лідери
Вінстон Черчилль, Франклін Делано Рузвельт та Йосип Сталін обговорюють повоєнні питання на Ялтинській конференції. Фото: youtube.com

У Лівадії, за 3 км від Ялти, розпочала роботу міжнародна конференція 4 лютого 1945 року. Країни-союзники, що перемагали у Другій світовій війні, прагнули встановити новий світовий порядок.

У колишньому царському палаці зустрілися лідери США, Великої Британії, СРСР та їхні делегації - близько 700 осіб. Охорону палацу здійснювали війська та розвідувальна агентура. Переговори тривали тиждень. В результаті сторони пішли на взаємні поступки, дійшли згоди практично за всіма пунктами. Політичну карту світу було кардинально змінено.

Найскладнішими питаннями були польське та українське. У ході війни Польща втратила значну частину територій - Західну Україну, Віленський регіон та Балтійське узбережжя. Кордони нової Польщі вирішили встановити там, де поляки не були національною меншиною. США і Британія прагнули передати Львів Варшаві, але Сталін не погодився. Послався на встановлену англійцями у 1920-х "лінію Керзона", за якою і встановили кордон. Польща отримала на свою користь лише 5-8 км радянської території та Білостокський регіон. Рішення фактично дублювало "Договір про дружбу і кордони", підписаний між гітлерівською Німеччиною та СРСР. Крім того, Сталін добився згоди на створення в Польщі Тимчасового уряду національної єдності, майже повністю підконтрольного СРСР. Це вдалося завдяки тезі про звільнення Польщі Червоною армією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польщі віддали заселену українцями територію

На конференції ухвалили рішення про повну окупацію Німеччини, поділ її на окупаційні зони та виплату репарацій, заприсяглися знищити все пов'язане з нацистським режимом. Вирішили й балканське питання - СРСР закріпив за собою Югославію, в якій мав встановитися комуністичний режим. Грецію віддали на розсуд Великої Британії.

Учасники підписали й ряд важливих документів. Серед них таємний протокол про участь СРСР у війні з Японією. Обговорили процедуру скликання нової міжнародної організації - ООН. Уперше мала зібратися у квітні 1945 року в США. СРСР прагнув залучити до організації усі 16 республік, на що США та Британія не дали згоди. Погодилися на окрему участь лише Української та Білоруської РСР.

Найважливішим документом конференції стала "Декларація про звільнену Європу". Вона передбачала поновлення суверенних прав завойованих народів, а також право союзників "допомагати" цим народам "задля досягнення спільного блага". В результаті кожна держава-переможниця мала владу лише на тих територіях, де були розміщені її війська. Вдруге з 1919 року переможці поділили світ та не врахували попередніх помилок.

Внаслідок цього СРСР забезпечив собі політичний контроль над окупованими ним країнами, що довело до радянізації Східної та Центральної Європи. За США та Британією закріпилася Західна. Це майже одразу спричинило холодну війну. Створений у Ялті поділ Європи зберігся до 1990-х та завершився національними антикомуністичними революціями.

28 листопада 1943 року розпочалася Тегеранська конференція. На ній уперше в повному складі зібралася "велика трійка" - лідери СРСР, США та Великої Британії - Сталін, Рузвельт і Черчилль. У роботі конференції брали участь також міністри закордонних справ, політичні та військові радники. У центрі уваги конференції були воєнні питання. І насамперед питання про відкриття другого фронту в Європі.

Зараз ви читаєте новину «У Криму зібралися світові лідери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути