пʼятниця, 16 серпня 2019 10:54

Польщі віддали заселену українцями територію

Договір про радянсько-польський кордон підписали 16 серпня 1945-го. Україна втратила землі Закерзоння - Холмщину, Лемківщину, Надсяння, Підляшшя.

Документ складався зі вступу та 4-х статей. Сторони висловили бажання врегулювати питання в "дусі дружби та злагоди". Кордони встановлювались вздовж "лінії Керзона" з відхиленнями на користь Польщі у 5-30 км у деяких районах.

Договір остаточно закріпив входження Галичини та Волині до складу СРСР. Польща відмовилась від "східних кресів" - окраїн Польської держави на користь Союзу. При цьому до Польщі приєднались українські етнічні території.

Договір ратифікували у Варшаві 5 лютого 1946-го. Він створив прецедент для "обміну населенням" - насильницьким акціям переселення, які проводили військові обох держав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із Польщі 1946-го примусово виселили півмільйона українців

Автор: tyzhden.ua
  СРСР та Польща врегулювали кордони у 1945-му
СРСР та Польща врегулювали кордони у 1945-му
Червона армія розпочала вторгнення на землі Західної Галичини та Волині 17 вересня 1939-го. "Чому ви нас не зустрічаєте? Хіба ви нам не раді?" - такі розмови між прибульцями і місцевими селянами зафіксували тогочасні джерела. Частина українців вітала прихід Червоної армії саме як спосіб позбутися репресивного щодо українців політичного режиму поляків. Однак часто "урочисту зустріч" Червоної армії влаштовувала сама Червона армія.
Зараз ви читаєте новину «Польщі віддали заселену українцями територію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути