Ексклюзиви
вівторок, 28 листопада 2017 12:22

Сталін визначив місце для зустрічі з Черчиллем та Рузвельтом

Сталін визначив місце для зустрічі з Черчиллем та Рузвельтом
"Велика трійка" на Тегеранській конференції 1943 р. Фото: www.britannica.com

28 листопада 1943 року розпочалась Тегеранська конференція. На ній вперше у повному складі зібралася "велика трійка" - лідери СРСР, США та Великої Британії - Сталін, Рузвельт і Черчилль. У роботі конференції брали участь також міністри закордонних справ, політичні та військові радники.

Ідея зустрічі "великої трійки" була висунута Черчиллем і Рузвельтом в серпні 1943-го року під час Квебекської конференції. Як місце проведення зустрічі, крім Тегерана, висувалися й інші міста, в тому числі Каїр і Багдад. За наполяганням Сталіна, місцем проведення конференції було обрано Тегеран.

Тегеранська конференція проходила під кодовою назвою "Еврика".

У центрі уваги конференції були воєнні питання. І в першу чергу питання про відкриття другого фронту в Європі. Також обговорювалися питання щодо післявоєнного устрою світу. США поставили питання про розчленовування Німеччини після війни на п'ять автономних держав. Велика Британія запропонувала відокремити від Німеччини Пруссію, а південні області країни включити разом з Австрією та Угорщиною у так звану Дунайську конфедерацію. Радянська делегація не підтримала цих планів. Обговорення німецького питання було вирішено передати в Європейську консультативну комісію, пише сайт ua.korrespondent.net.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історик назвав страви, які Гітлер їв перед смертю

На Тегеранській конференції було узгоджено рішення про передачу Кенігсберга (нині Калінінград) СРСР. Також була досягнута попередня домовленість про встановлення кордонів Польщі по "лінії Керзона". Території Західної України і Західної Білорусії визнавалися такими, що відійшли до СРСР.

На конференції між Рузвельтом, Черчиллем і Сталіним попередньо обговорювалося питання про створення міжнародної організації безпеки.

30 листопада сторони досягли домовленості про терміни і масштаби відкриття другого фронту в Європі.

Завершилась конференція 1 грудня 1943 року.

6 червня 1944 року почалася Нормандська операція, або операція "Оверлорд" - стратегічна операція союзників з висадки військ в Нормандії (Франція). Операція відкрила Західний (другий) фронт в Європі в Другій світовій війні. Вона досі є найбільшою десантною операцією в історії. В ній взяли участь більше 3 мільйонів чоловік, які перетнули протоку Ла-Манш з Англії в Нормандію.

Зараз ви читаєте новину «Сталін визначив місце для зустрічі з Черчиллем та Рузвельтом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути