пʼятниця, 12 жовтня 2012 10:49

У Єгипті після реставрації відкрили піраміду Хефрена
7

Фото: Фото EPA/ИТАР-ТАСС

Друга за величиною піраміда на плато Гіза під Каїром - Хефрена - відкрилася для відвідувачів після реставрації. Тепер туристи знову можуть спуститися всередину піраміди, де на глибині декількох десятків метрів розташовані підземні камери, щоб зсередини спробувати відчути всю міць цих древніх археологічних споруд.

Як повідомив сьогодні держміністр у справах старовини АРІ Мухаммед Ібрагім, три роки пішло на реалізацію проекту щодо зниження в районі піраміди і Сфінкса рівня грунтових вод, які створюють реальну загрозу цілісності давньоєгипетських пам'ятників. Крім того, фахівці займалися облаштуванням та благоустроєм території навколо піраміди. Реставраційні роботи обійшлися єгипетської скарбниці у 8 млн доларів.

За останні 15 років реставраційні роботи в піраміді проводилися вже вчетверте. За цей час неодноразово зміцнювалися і очищувлися від численних "гостьових" написів внутрішні стіни піраміди, вчені приводили в порядок царський саркофаг. У минулі роки в піраміді були повністю замінені системи освітлення та вентиляції, що дозволило збільшити пропускну спроможність піраміди до 300 осіб без шкоди для гробниці - до цього волога, яка конденсувалася з повітря, що видихалитуристи, перетворилася в солі, згубні для пам'ятки старовини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Єгипті відкопали унікальне кладовище давніх статуй (ФОТО)

Піраміда Хефрена - друга за величиною на плато Гіза. В основі площа піраміди досягає 215,8 кв м, а її висота становить 136,5 метри. За минулі понад 4,5 тис років з моменту спорудження - а зведені піраміди були ще в епоху 4 династії фараонів - гробниця просіла на 7 метрів. Кут нахилу піраміди Хефрена досягає 53 градусів.

Крім того, за словами міністра, для публіки після реставрації відкриті і шість гробниць принцес і придворних часів 4 - 5 династій фараонів. Одна з таких пам'яток - розташована поряд з пірамідою Хеопса гробниця принцеси Мересанх III, яка була онукою фараона Хеопса та дружиною Хефрена. Це поховання, відкрите ще в 1927 році, вважається одним з найкрасивіших і добре збережених в некрополі на плато Гіза. Внутрішні приміщення гробниці прикрашені настінними розписами, рельєфами і статуями Мересанх і її матері Хетепхерес II. Саме для Хетепхерес II і готувалася ця гробниця, але жінка, проживши більше 100 років, поступилася нею своїй дочці, яка померла набагато раніше. Останні 25 років ця гробниця була закрита для відвідувачів.

Зараз ви читаєте новину «У Єгипті після реставрації відкрили піраміду Хефрена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути