Ексклюзиви
пʼятниця, 16 листопада 2012 14:00

У Данії знайшли весла віком близько 6000 років

Автор: Фото: sciencenordic.com
  Незважаючи на зовнішню схожість, весла відрізнялися один від одного. Одне з них мало форму серця, інше нагадувало лопату
Незважаючи на зовнішню схожість, весла відрізнялися один від одного. Одне з них мало форму серця, інше нагадувало лопату

Про давнє поселення на березі Хорсенс-фіорду в Данії археологи знали і раніше. Так в 2008 році археологом Пітером Аструпом з Орхуського університету тут були виявлені кістки і дерев'яні фрагменти, що добре збереглися.

Під час недавньої експедиції дослідниками були знайдені на березі кілька цікавих предметів, серед яких три весла, виготовлені з ясена. Від одного весла збереглася ручка, від іншого залишилися лише фрагменти лопаті, довжина якої, судячи за фрагментами, становила 20 см, ширина - 24 см, а товщина - 0,8 см. На лопаті були сліди від ножа. Ймовірно, вона могла використовуватися також як обробна дошка для розбирання риби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У бронзовому столітті вздовж Атлантики пролягали торгові шляхи

Третє весло збереглося повністю за винятком половини лопаті. У довжину весло досягало 103 см, довжина лопаті становила 21 см, ширина - 22 см, товщина - 1 см.

Радіовуглецеве датування знахідок показало, що предмети використовувалися в 4,7 тис. - 4,5 тис. рр. до н.е. За словами археологів, весла були створені представниками культури Ертебьолле.

Автор: Фото: sciencenordic.com
  Весла були створені представниками культури Ертебьолле
Весла були створені представниками культури Ертебьолле

Незважаючи на зовнішню схожість, весла відрізнялися один від одного. Одне з них мало форму серця, інше нагадувало лопату.

Очистивши предмети від бруду, археологи виявили на них сліди фарби чорного кольору. Пофарбованою виявилася нижня частина лопаті, крім того на верхній частині лопаті були нанесені три товсті чорні паралельні лінії. Цікаво, що сліди фарби були виявлені тільки на одній стороні лопатей. Можливо, це пояснюється тим, що інша сторона лопатей більше постраждала і стерлася з часом, повідомляє Sciencenordic.

Автор: Фото: sciencenordic.com
 

Зараз ви читаєте новину «У Данії знайшли весла віком близько 6000 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути