неділя, 17 грудня 2023 09:30

У Чикаго напали на українську маніфестацію

У Чикаго напали на українську маніфестацію
На фото зображені події того дня в Чикаго Джерело: wikimedia

17 грудня 1933 року радикальні озброєні комуністи у Чикаго напали на кількатисячну маніфестацію українців проти організованого сталінським керівництвом Голодомору в Україні. Поранень зазнали понад 100 людей.

Українська громада Чикаго проводила різноманітні мітинги та політичні марші протесту з початку 1930-х. Закликала уряд США та світ реагувати на відверту антиукраїнську політику Радянського Союзу та Польщі.

Із початком Голодомору, громада підтримала різноманітні Комітети допомоги голодуючим. Представники жертвували кошти, доносили інформацію про Голод до необізнаної преси та політиків. 17 грудня вирішили вийти на загальну маніфестацію та звернутися до призидента США Франкліна Рузвельта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підготували пам'ятку про Голодомор для іноземців

Американські ЗМІ повідомляли, що того дня біля міського Собору святого Миколая УГКЦ зібралося близько 3 чи 5 тис. українців, до яких подекуди приєднувалися й активісти-американці. Мали йти до будівлі Plumber's Union Hall, біля якої планували провести демонстрацію. Дорогою на них напали комуністи. З будівлі наземної станції метро на голови людей кидали цеглу, а в авангард мітингу врізались озброєнні чоловіки. Били людей свинцевими трубками, застосовували навіть кастети.

У бійку вступили загони української самооборони із кийками, представників якої називали січовиками, а незабаром на місце сутички прибула поліція. Затримати та роззброїти комуністів вдалося за 5 хв. Під час бійки поранень зазнало понад 100 людей, 20 із яких потрапили в лікарню із важкими травамами.

Керівники поліції дозволили українцям продовжувати рух та запропонували супровід. Учасники маршу прибули на місце призначення та закликали президента США, з урахуванням нещодавного визнання СРСР, застосувати свій вплив для полегшення страждать українців від умисно вчиненого голоду, що панує в країні.

16 грудня 1930 року 65 депутатів британського парламенту підписали петицію та звернулися до Ліги Націй із вимогою розслідувати злочини польської пацифікації українців у Галичині. Закликали власний уряд підтримувати всі петиції та скарги щодо становища українців в Польщі.

Такі петиції почали надходили до Ліги Націй з вересня того ж року. Українці збирали їх у самій Польщі, у Чехословаччині, Німеччині, Франції, в США та Канаді.

Зараз ви читаєте новину «У Чикаго напали на українську маніфестацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути