четвер, 08 листопада 2012 16:22

У Британії знайшли останки голуба з шифром Другої світової війни

Кращі криптологи Центру урядового зв'язку Великобританії (GCHQ) приступили до аналізу випадково знайденої шифрограми часів Другої світової війни. Через майже 70 років після закінчення війни в одному з особняків села Блетчінглі (особняк побудований в 17 столітті) в димоході були виявлені останки голуба з прив'язаним до лапі поштовим контейнером червоного кольору.

Ще більш дивно, що контейнер виявився не порожнім, а містив добре збережену шифровку. Нещасна пташка намагалася доставити її за адресою, але збилася зі шляху чи то через погану погоду, чи то через втому після перельоту на багато сотень кілометрів.

Алюмінієве кільце на лапі голуба містить його номер 40TW194 (перші дві цифри означають дату народження). За номером шифровки можна майже напевно визначити, що послання було відправлено з окупованої Франції 6 червня 1944 року, в день висадки на узбережжі десанту союзників. У той період Черчілль оголосив радіомовчання, так що всі важливі повідомлення передавалися голубиною поштою, але подібні шифри використовувалися надзвичайно рідко.

Адресат повідомлення - контррозвідник Уільфред Дандердейл (Wilfred Dunderdale), будинок якого розташований в 130 км від Блетчінглі.

Фахівці вважають, що надзвичайно важлива і здатна відкрити нові факти про Другу світову війну. Кращі криптологи GCHQ вже "фанатично" приступили до роботи, повідомляється в прес-релізі Блетчлі-Парку.

Через кілька днів після публікації прес-релізу на сайті поки ніяких новин, так що шифр виявився, ймовірно, не з найпростіших.

Зараз ви читаєте новину «У Британії знайшли останки голуба з шифром Другої світової війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути