середа, 07 листопада 2012 18:42

У боєприпасі часів Другої світової знайшли агітку

Автор: Фото: Музей історії Дніпродзержинська
  Міна свого часу мала розкритися над окупованою територією
Міна свого часу мала розкритися над окупованою територією

Під Дніпродзержинськом знайшли міну з незвичайною начинкою, повідомляє "Комсомольська правда".

Боєприпаси часів Другої світової досі часто знаходять, але ця зенітна міна виявилася з сюрпризом: всередині замість вибухівки був згорток агітаційних листівок німецькою мовою, а на кожній - російськомовна приписка: "Пропуск для німецьких солдатів і офіцерів, які здаються в полон Червоною Армією" .

Знахідку передали в місцевий музей, де зробили переклад. У листівках німцям обіцяли збереження життя, продовольчий пайок, гарне ставлення і повернення додому після закінчення війни. Найцікавіше, що авторами цих листівок могли бути самі німці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські археологи знайшли літак-привид часів війни

"На території СРСР діяв орган німецького антифашистського руху - Національний комітет "Вільна Німеччина", до складу якого входили 38 представників різних політичних течій німецької еміграції та військовополонених, - пояснює старший науковий співробітник Дніпродзержинського музею Ігор Пекун. - З 1943 року від імені комітету було поширено майже 82 мільйона таких ось листівок - за допомогою спеціальних снарядів і мін, допомагали також підпільники та партизани".

Міна, яку городяни знайшли у Дніпродзержинську, повинна була свого часу розкритися над окупованою територією, але, мабуть, щось пішло не так, чи міна попалася бракована. У підсумку вона пролежала в землі близько 70 років. У музеї кажуть, що боєприпас дивом так добре зберігся, і називають свій новий експонат дуже рідкісним і цікавим.

Зараз ви читаєте новину «У боєприпасі часів Другої світової знайшли агітку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути