четвер, 18 квітня 2013 13:18

У 16 столітті за одну книгу можна було купити невелике село
9

Фото: Фото: Ольга Швед

Львівський музей мистецтва давньої української книги був відкритий в 1976 році в приміщенні колишнього Онуфріївського монастиря і називався "Музей імені Івана Федорова". Згодом приміщення передали отцям-василіянам, а музейні експонати переїхали в підвали Львівської картинної галереї. Оновлений музей мистецтва давньої української книги відкритий в 1997 році на вулиці Коперніка, 15 а, в приміщенні позаду Палацу Потоцьких. Збірка Музею нараховує 12 тисяч експонатів.

Експозиція музею складається з чотирьох залів: перші два зали постійної експозиції розповідають про українську книгу 15-18 ст.— рукописи та інкунабули, першодруки.

"Музей маловідомий, бо знаходиться позаду Палацу Потоцьких в радянській двоповерховій будівлі. Але колекція цікава, здебільшого просять завести їх сюди туристи, які мають стосунки до видаництва книг, друкарства. Усім подобається павине перо, яким підписувались вельможі, та поліграфічні верстати минулого і позаминулого століть у третьому залі. Найбільше, звісно, книг. Усі вони дуже багато оздоблені - в золоті, шкірі, велюрі, діамантах. За одну книгу колись можна було купити невелике село. Їх могли придбати лише багачі, передавали у спадок, дарували дітям на весілля. На титульній сторінці писали прізвища продавців і покупців, ціну, потім дописували імена спадкоємців книги", - розповідає львівський гід Петро Полівко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові поляки презентували десятиметрову книгу

Одна з вітрин присвячена першодрукарю Івану Федорову. Перша в Україні друкована книга побачила світ саме у Львові. Це — "Апостол", надрукований у 1574 році Іваном Федоровим. На сьогоднішній день відома доля лише 85-ти з них, 12 екземплярів зберігаються в бібліотеках і музеях Львова. Якість, мистецьке оформлення, а особливо художні післямови стали подією у книжковій історії епохи Відродження у Європі. Його шрифтами і гравюрами користувались в Україні ще близько 200 років. У львівських виданнях також вперше Федорович розміщує свій персональний друкарський знак (сигнет), у якому вплетені герб Львова та особистий герб майстра.

Серед інших експонатів - рукописні і стародруковані книги, україніка 19-20 ст., книжкова ілюстрація, педагогічна література, дофедорівський кириличний друк - Вузькошрифтове Євангеліє, Апостол, Буквар та Острозька Біблія Івана Федоровича, Требник Петра Могили; гравюри українських митців - Іллі, Діонісія Сінкевича, Никодима Зубрицького, Євстахія Завадовського та інших.

Одним з найбільш цікавих експонатів є унікальна карта Галичини, Лодомерії і Буковини, робота над створенням якої тривала 20 років - з 1772 до 1792 року. Карта унікальна тим, що на ній зображені села та містечка, яких уже не існує.

Зараз ви читаєте новину «У 16 столітті за одну книгу можна було купити невелике село». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути