середа, 17 квітня 2013 14:59

Львівській національній галереї присвоїли ім'я Возницького на його день народження

16 квітня у Музеї давньої української книги по вулиці Коперніка 15а відкрили виставку "Французька графіка у збірці Львівської національної галереї мистецтв", присвяченій пам'яті Героя України Бориса Григоровича Возницького.

Цього ж дня виповнюється 87 років від дня народження видатного мистецтвознавця, Героя України, директора Львівської національної галереї мистецтв, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Бориса Григоровича Возницького. Торік він трагічно загинув у автомобільній аварії під Львовом. Голова Львівської облдержадміністрації Віктор Шемчук зачитав указ Міністерства культури України про присвоєнні Львівській національній галереї мистецтв ім'я Бориса Возницького.

"Це дуже добре, що у день народження Бориса Григоровича відкриваємо виставку французької гравюри. Він був закоханий у Францію, у Париж так само, як і в Львів. Сьогодні з родиною сходили на Личаківське кладовище, відвідали могилу батька. А з працівниками галереї зібралися на роботі, пом'янули його. Хочемо видати книгу пам'яті, у якій буде вміщено понад 40 спогадів відомих культурних та громадських діячів, друзів Бориса Григоровича", - каже донька Возницького, директор Львівської національної галереї мистецтв Лариса Разінкова.

На виставці представлено 42 твори французьких митців XVІІ – початку ХХ століття. Серед них праці відомих художників Франсуа Буше, Лорана Карса, Едма Бушердона та інших. Колекція французької графіки із фондів національної галереї складається із приватних збірок і відкриває можливість прослідкувати розвиток графічного мистецтва Франції тих часів.

Можна побачити техніку сангіни, акварелі, вугілля, крейди, туші, олівця. Французькі митці удосконалювали такі новаторські техніки як: різцеву гравюру на металі, офорт, мецо-тинто на мідних пластинках.

Виставка організована за підтримки Посольства Франції в Україні, ГО "Альянс Францсез у Львові" та Французького культурного центру у Києві.

Зараз ви читаєте новину «Львівській національній галереї присвоїли ім'я Возницького на його день народження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі