вівторок, 26 березня 2013 14:22

Іван Мазепа приймав селян-втікачів: 8 міфів про гетьмана

Автор: Фото: litakcent.com
 

Український гетьман Іван Мазепа не залишився без підтримки старшини в Полтавській битві, не вчився у єзуїтів і ніколи не вводив кріпосне право. Відомий російський історик Тетяна Таїрова-Яковлєва розвінчує міфи, що існують навколо персони гетьмана. Їх вона назвала на презентації своєї книги "Іван Мазепа і Російська Імперія. Історія "зради".

Мазепа навчався в єзуїтському колегіумі і схилявся до католицизму.

Це легенда, яка нічим не підкріплена. У єзуїтському колегіумі вчився Богдан Хмельницький. А Мазепа вчився в Києво-Могилянській акдемії, сам був православний і православними були його мама і всі його предки та родичі.

Шкода, заподіяна переходом Мазепи на бік Карла XII, була набагато більшою, ніж шкода, яку завдавала російська імперська політика.

Це один з штампів, який не відповідає дійсності. Я докладно розглядала реформи, які проводив Петро I. Це і створення Київської губернії, і переведення основний фортець у підпорядкування російських воєвод, створення спеціальних полків, зміна адміністративної структури. Це були конкретні кроки з ліквідації автономії. Зробити гірше важко. Інша справа, що військові умови не дозволяли реалізувати ці проекти повною мірою. Але зовсім не випадково в 1707 році Петро купив Мазепі титул князя Священної Римської імперії. Він купив його, щоб зробити Мазепу князем, автономію прибрати і все підкорити Російської імперії. Тому говорити, що через те, що Мазепа перейшов до шведів, за це Україна так постраждала - це не правильно. Процес ліквідація автономії затягнувся на півстоліття і лише Катерина II його остаточно добила. Тому ставити питання, що нібито через Мазепу автономію ліквідували, не можна. А, вибачте, Катерині який був привід ліквідувати Запорозьку Січ і кинути Калнишевського в тюрму? Те, що козаки успішно виграли Турецьку війну і завоювали Крим? Тоді було вирішено так робити і приводів не було потрібно.

Івана Мазепу не підтримала більшість козацької старшини.

Не можна говорити, що Мазепа був один. Це теж великий міф, що за ним ніхто не пішов. За ним стояла більшість старшини. З усіх полковників тільки чотири особи до нього не приєдналися й то лише тому, що на той момент вони знаходилися в розпорядженні російських військ. Вони фізично не могли це зробити. Вся ж генеральна старшина пішла за Мазепою, а потім пішла до турків і так далі. Адже настрій то був який? Ніхто не хотів ліквідації автономії. Мазепа розумів, що якщо надалі реформи реалізовуватимуться, то козацтво його просто скине з гетьманства. Така спроба вже була.

Іван Мазепа був жорстоким землевласником.

Його особисті маєтки, в тому числі на території Росії в Рильському повіті, процвітали. Селяни сусідніх поміщиків тікали до Мазепи, тому на нього часто подавали в суд за те, що він переманює людей. Насправді він не переманював, а давав добрі умови для економічного розвитку.

За гетьманства Мазепи запровадили кріпацтво.

Було якраз навпаки, бо гетьман обмежував спроби старшини збільшити панщину до трьох днів. А він вводив максимум два дні. Для порівняння, у Польщі в цей час було чотири. До Хмельницького теж, звичайно, було набагато більше. І кріпосним правом це важко назвати. Те, що в Мазепи були кріпосні селяни, теж є неправдою. У його маєтках працювали вільні люди.

Справжньою причиною анафеми гетьману був його інтимний зв'язок зі своєю похресницею Мотрею Кочубей.

Ніхто свічку не тримав, але виходячи з листів Мазепи й Мотрі, можна судити, що інтимних стосунків між ними не було. Навпаки, коли Мотря до нього втекла, він її відправив назад до сім'ї. Тому що вони не могли повінчатися. Це було не так просто, потрібен був дозвіл від родини і від церкви. Мазепа міг отримати церковний дозвіл, тому що він був людиною впливовою, але позиція батьків була жорстка, вони не хотіли цього шлюбу. Чому не хотіли - це інше питання, Кочубей сам хотів стати гетьманом.

Іван Мазепа приєднав Правобережжя до Гетьманщини насильно.

Про фастівського полковника Семена Палія, що виступив проти Мазепи, ми знаємо дуже мало, в основному якраз через самого Мазепу. А він представляв Палія перед Петром не в найкращому світлі. Палій був більше представником не державності, а вільних козаків, які мали своє уявлення про те як повинна розвиватися Правобережна Україна. Решта лідерів Правобережжя визнали Мазепу, коли він зі своїми козаками перейшов на Правий берег, і перейшли до нього. І також спокійно вони пережили те, що Палія відправили в Сибір. Саме така позиція старшини сприяла тому, що Мазепа приєднав до Гетьманщини Правобережжя всупереч бажанням поляків, і багато в чому змусивши Петра погодитися піти таким шляхом. Чотири роки Мазепа відстоював, щоб Правобережжя залишалося у складі Російської імперії. За його життя воно так і не було віддане полякам. Петро I повернув його тільки після Прусського провалу.

Іван Мазепа планував Україну в складі Речі Посполитої.

Такого не було, тому що все-таки, у нього був договір зі шведами. Мазепа вважав, що Річ Посполита вже хилиться до свого занепаду.

Зараз ви читаєте новину «Іван Мазепа приймав селян-втікачів: 8 міфів про гетьмана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути