понеділок, 25 березня 2013 15:20

Іван Мазепа мав старорежимні уявлення про Україну - історик

Книга відомого російського історика Тетяни Таїрової-Яковлєвої "Іван Мазепа і Російська імперія. Історія "зради" презентували 22 березня в київській книгарні "Є".

Дослідження дає відповідь на актуальне питання, що стосується діяльності Івана Мазепи: був він зрадником чи ні. Автор розглядає обставини приходу Мазепи до влади, його стосунки з Петром I, внутрішню політику, особисті та ділові стосунки зі старшиною і оточенням російського царя, а також аналізує причини переходу Мазепи до шведів (план "випаленої землі", адміністративна реформа і т.д. )

На презентації, що зібрала повний аншлаг, піднімалися різноманітні питання - питання анафеми Мазепи, міфів, які існують навколо його персони, і т. д.

Головним, що цікавило присутніх, - це думка автора щодо так званої зради Іваном Мазепою Петра І. На думку Таїрової-Яковлєвої, гетьмана до цього підштовхнуло багаторічне порушення царем свого договору з козаками - поступове скорочення автономії. Тобто, Мазепа бачив Україну зовсім не такою, якою її уявляв Петро.

"Уявлення Мазепи про Україну - це те, що він робив, - розповіла автор книги. - Тобто економічно сильна країна з дуже цікавою структурою податків і з дуже великим профіцитом бюджету. Зі сприятливими умовами для розвитку підприємництва. З іншого боку, для нього дуже важливими були освіта та культура. Він сам дуже любив музику і літературу, сам писав вірші, допомагав видавати книжки, багато уваги і грошей приділяв загалом освіті і розбудові Києво-Могилянської академії зокрема. Тобто, така економічно процвітаюча країна, культурно розвинена, що має повну автономію, наскільки це було можливо, і що живе за своїми законами. А закони в українському гетьманстві аж до кінця 18 століття були свої власні - Литовський статут. Мазепа хотів, щоб за цими статтями та козацьким вольностям все і розвивалося".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як насправді виглядав Іван Мазепа?

Крім того, історик зазначила романтичну складову бачення Мазепи.

"Все-таки Мазепі в 1709 році було 70 років, і він мав старорежимні уявлення про Україну як про барокову, спокійну, квітучу. Що ж стосується європейськості України, то для нього це було пов'язано, в першу чергу, з освітою. Звичайно, уявлення про ці терміни в 21 і 18 столітті відрізняються. Але Мазепа був у цьому сенсі людиною європейською, він дуже багато подорожував - був у Голландії, Італії, Франції. Він добре уявляв собі західне життя, багато в чому воно йому подобалася. Ось такі зразки європейськості він намагався створити в Україні", - зазначила вона.

Наприкінці вечора фундація "Сім'я Мазепи" нагородила Тетяну Таїрову-Яковлєву відзнакою "Срібний курч", який вручають за виняткові досягнення в області мазепознавства.

Зараз ви читаєте новину «Іван Мазепа мав старорежимні уявлення про Україну - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути