Ексклюзиви
четвер, 24 травня 2018 08:22

Творців кирилиці німці тримали у в'язниці

Творців кирилиці німці тримали у в'язниці
Розробники кирилиці жили у ІХ столітті Фото: brdlib.org.ua

24 травня в Україні відзначають День слов'янської писемності і культури. Вшановують творців слов'янської абетки братів Кирила і Мефодія. Вони були ченцями і брали участь у дипломатичній місії до хозар. Потім проповідували у Чехії, де були ув'язнені німецькими феодалами.

Вони походили із знатного болгарського роду і жили грецькому місті Солунь (Салоніки). В 863 році Кирило і Мефодій створили абетку, яка поширилась серед слов'янських народів і отримала назву "кирилиця". Саме Кирило доклав найбільше зусиль до розробки літер. Він з дитинства цікавився науками і вивчив багато мов. На основі грецької створив слов'янську абетку.

Брати переклали слов'янською мовою Євангеліє, Апостол і Псалтир. За внесок святих Кирила і Мефодія в культуру Європи Папа Іван Павло II у 1980 році оголосив їх покровителями Старого континенту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Провели перше богослужіння українською

Вперше День слов'янської писемності і культури почали відзначати в Болгарії в ХІХ столітті. Потім ця традиція перейшла в Україну, Білорусь та Молдову.

Найдавніші пам'ятки Київської Русі були написані давньокиївською мовою. Це такі твори, як "Повість минулих літ", "Слово про Ігорів похід", "Руська Правда".

На давній Русі було дві літературні мови. Поряд з церковнослов'янською виникла на її основі також давньокиївська писемна мова зі значним впливом місцевих мовних особливостей. Іншою її назвою є — давньоруська.

Зараз ви читаєте новину «Творців кирилиці німці тримали у в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути