вівторок, 07 листопада 2023 06:40

Теплохід із пораненими і біженцями затонув за кілька хвилини

Теплохід із пораненими і біженцями затонув за кілька хвилини
"Вірменія" під командуванням Володимира Плаушевського 15 разів перевозила поранених і біженців з Одесита і Севастополя на Кавказ. Фото: https://teplohodarmenia.ru

У Чорному морі 7 листопада 1941-го судно "Вірменія" пішло під воду за чотири хвилини. В нього влучила торпеда, загинуло близько 5 тис.людей.

Наприкінці вересня 1941-го нацистські війська захопили майже увесь Крим. Радянська армія відступила до головної чорноморської бази - Севастополя. Почалася облога міста, німці обстрілювали з суші, повітря і води. 5 листопада керівництво міста вирішило евакуювати в Туапсе госпіталі, лазарети, артистів театру, частину партійного керівництва та мирне населення. Виділили найбільше санітарне судно "Вірменія".

6 листопада з другої ночі бійці НКВС з гвинтівками почали пропускати по списках на евакуацію пасажирів на теплохід. Завантажили близько 300 поранених, медичний і господарський персонал Севастопольського військово-морського госпіталю. З цивільних на борт пускали тільки жінок з дітьми. На судні місткістю тисяча пасажирів було більше 5 тис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зняли блокаду столиці

Відразу після відплиття капітан Володимир Плаушевський отримав наказ по шляху зупинитися в Балаклаві. Там судно чекали катера НКВД для навантаження секретних ящиків. 7 листопада о 2 годині ночі "Вірменія" прибула до Ялти. Прийняли на борт ще керівництво піонертабору "Артек" з сім'ями і вантаж ліків. О 8 ранку в супроводі двох озброєних катерів і двох винищувачів І-153 "Вірменія" відплила з Ялти. Море штормило, йшов дощ. Капітан сподівався, що в таку погоду повітряних обстрілів не буде.

В 11:25 німецький торпедоносець Heinkel He 111 зі складу 26-ї бомбардувальної ескадри з дистанції 600 м скинув дві торпеди. Одна з них влучила в носову частину теплохода. Льотчики-захисники кинулися наздоганяти ворога, стріляли по ньому з кулеметів, але він втік. Коли повернулися - "Вірменії "не було. 7 листопада 1941-го судно "Вірменія" пішло під воду за 4 хв. Згідно з офіційною радянською версією, вважалося, що на судні загинуло близько 5 тис. людей. На сьогодні оцінки збільшені до 7-10 тис. осіб. Врятувати вдалося тільки вісьмох на катери супроводу. В холодній воді під час шторму навіть виживші від вибуху гинули за лічені хвилини. Катастрофа "Вірменії" за кількістю жертв є однією з найбільших у світовій історії. Справа про загибель засекретили.

Пошуки судна у Чорному морі почалися тільки в 2000-х . "Вірменію" шукали експедиції трьох країн - України, США та, згодом, Росії. У березні 2020-го на глибині 1,5 км за 30 км від Ялти знайшли корпус теплоходу "Вірменія".

30 жовтня 1941-го розпочалася оборона Севастополя під час Другої світової війни. Його утримували 55 тис. солдатів, маючи 150 гармат, 360 літаків. Німецьке командування прагнуло встановити контроль над Чорним морем. Першими вступили в бій артилеристи 54-ї батареї берегової оборони в райони селища Миколаївка. Розпочались бої передових частин вермахту з бойовою охороною.

Зараз ви читаєте новину «Теплохід із пораненими і біженцями затонув за кілька хвилини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути