вівторок, 20 березня 2018 12:06

Святослав Ріхтер давав концерти у цілковитій темряві

Святослав Ріхтер давав концерти у цілковитій темряві
20 березня у Житомирі народився піаніст Святослав Ріхтер. Фото: flickr.com

20 березня 1915 року в Житомирі народився піаніст німецького походження Святослав Ріхтер. Його батько Теофіл Ріхтер був піаністом та органістом Одеської кірхи, викладав у Одеській консерваторії. Матір Ганна Москальова походила з російських дворян.

1922 року сім'я переїхала до Одеси. Там Ріхтер сам навчався грати на фортепіано. Він написав кілька театральних п'єс, цікавився оперним театром і планував стати диригентом. З 1930 по 1932 рік Святослав Ріхтер працював піаністом-концертмейстером в Одеському будинку моряка, потім - в Одеській філармонії. Перший сольний концерт Ріхтера, складений з творів Шопена, відбувся у 1934 році. Незабаром після цього він отримав посаду акомпаніатора в Одеському оперному театрі.

1937 року Ріхтер вступив до Московської консерваторії по класу фортепіано Генріха Нейгауза, однак вже восени був з неї виключений після відмови вивчати загальноосвітні предмети і повернувся до Одеси. На вимогу Нейгауза, Ріхтер повернувся до Москви і поновився в консерваторії. Московський дебют піаніста відбувся 26 листопада 1940 року, коли в Малому залі консерваторії він вперше після автора виконав Шосту сонату Сергія Прокоф'єва. Ще через місяць Ріхтер вперше виступив з оркестром.

Під час Другої світової війни Святослав Ріхтер займався активною концертною діяльністю. Виступає в Москві, гастролює іншими містами СРСР, грає в Ленінграді під час блокади. Піаніст вперше виконав низку нових творів, у тому числі Сьому фортепіанну сонату Сергія Прокоф'єва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авторам слів і музики гімну України не вдалося познайомитися

1943 року Ріхтер вперше зустрів співачку Ніну Дорліак. Згодом вона стала його дружиною. Ріхтер і Дорліак часто виступали разом на концертах.

Після війни Ріхтер здобуває широку популярність і стає одним з провідних радянських піаністів. Концерти піаніста в СРСР і країнах Східного блоку мали велику популярність, однак виступати на Заході йому не дозволялось протягом багатьох років. Це було зумовлено тим, що Ріхтер мав дружні стосунки з "опальними" діячами культури, серед яких були Борис Пастернак і Сергій Прокоф'єв. У роки негласної заборони на виконання музики композитора піаніст часто грав його твори, а 1952-го в перший і єдиний раз у своєму житті виступив як диригент, провівши прем'єру симфонії-концерту для віолончелі з оркестром. Дев'ята соната Прокоф'єва присвячена Ріхтеру і вперше ним виконана.

1960-го Ріхтер провів концерти в Нью-Йорку та інших містах Америки Того ж року музиканту присудили премію "Ґреммі". Він став першим радянським виконавцем, удостоєним цієї нагороди. У 1960-1980-х Ріхтер дає більше 70 концертів на рік.

В останні роки життя Ріхтер через хвороби часто скасовував концерти, але продовжував виступати. Під час виконання на його вимогу на сцені була повна темрява і лише ноти на пюпітрі фортепіано підсвічувались лампою. На думку музиканта, це давало публіці змогу сконцентруватися на музиці, не відволікаючись на другорядні моменти. Останній концерт піаніста відбувся в березні 1995 року в місті Любек, Німеччина.

Помер Святослав Теофілович Ріхтер 1 серпня 1997 року від серцевого нападу в Москві. Похований на Новодівочому цвинтарі.

16 березня 1880 року вдруге арештували українського письменника, поета та науковця Івана Франка. Його затримали нібито за порушення паспортного режиму.

Зараз ви читаєте новину «Святослав Ріхтер давав концерти у цілковитій темряві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути