Ексклюзиви
четвер, 13 червня 2019 14:19

Створили товариство захисту мови

Створили товариство захисту мови
Львів'яни провели перший несанкціонований мітинг 13 червня 1988-го Фото: Збруч

Несанкціоноване віче відбулось у Львові 13 червня 1988-го. Люди зібрались біля пам'ятника Іванові Франку. Зібрання ухвалило рішення створити Товариство рідної мови імені Тараса Шевченка.

На початку 1988-го в Україні діяли "неформальні" організації національного відродження: Український культурологічний клуб у Києві, Товариство Лева у Львові, клуб "Рідне слово" у Полтаві. Поширювались самвидави.

14 квітня 1988-го київська газета "Літературна Україна" друкує відкритого листа кількасот львів'ян про необхідність створення організації для захисту української мови. Це стало основою для створення Товариства рідної мови імені Тараса Шевченка. Ідею створення Товариства підтримали Львівське відділення Радянського фонду культури та члени його правління: Ростислав Братунь, Еммануїл Мисько, Орест Шейка, Наталя Чавага, зазначає Збруч.

Установчі документи, керівники, приміщення були підготовлені на травень 1988-го. Датою проведення установчої конференції обрали 13 червня. Місцем проведення мав стати Будинок культури будівельників на вулиці Стефаника, 16а. Однак стає відомо, що секретар міськкому КПРС Адам Мартинюк заборонив проводити збори.

О шостій вечора під зачиненою брамою Будинку культури збираються обурені львів'яни. Йдуть до пам'ятника Івану Франку.

"А що далі? Всі дивляться на мене як на організатора цього дійства, а я не знаю, з чого починати. Та й переляк починає потроху закрадатись у душу, бо одна річ — відкривати збори в залі, інша — несанкціонований мітинг, перший за багато десятків років", - згадує український журналіст і краєзнавець Ігор Мельник.

Заспокоює людей, які вже були готові бити вікна міськкому партії. Зачитує статут товариства.

Мітинг залишився без уваги влади та міліції. Підлеглі не мали чітких інструкцій. Дрібні керівники не наважилися виявити ініціативу. Великі чиновники залишили свої робочі кабінети. Товариство було створено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розпуск Ради: українці пікетують Конституційний суд

"Повернувшись після зібрання додому та розпивши з друзями пляшку вина, - пригадує Мельник, - я нарешті зрозумів, що все нібито обійшлось, і спатиму нині у своїй постелі. Донині дивує, чому тодішня влада не відреагувала в належний спосіб на цей стихійний мітинг. Адже навіть через дрібніші інциденти застосовували негайні репресії. Про те, що соціалізм уже "набув людського обличчя", теж не доводилося говорити".

Лише 21 червня 1988-го львів'яни побачили у своїх поштових скриньках аркуш паперу з написом: "Тимчасові правила проведення зборів та інших масових заходів, які організовуються в містах та інших населених пунктах Львівської області". Нею влада прагнула заборонити мітинги.

У Львові 1 липня 1910-го відбулася студентська демонстрація з вимогами відкрити український університет. Під час сутички з поліцією загинув 28-річний студент Адам Коцко.

Українці запланували провести віче. Його намагалися зірвати поляки, спорудивши в приміщенні університету барикади. Вони хотіли перешкодити українським студентам вийти з університету й зірвати запланований похід вулицями Львова.

Зараз ви читаєте новину «Створили товариство захисту мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути