Ексклюзиви
неділя, 01 липня 2018 22:25

Поляки вбили львівського студента

Поляки вбили львівського студента
У сутичках застрелили Адама Коцака. Фото: "Фото старого Львова"

У Львові 1 липня 1910 року відбулася студентська демонстрація з вимогами відкрити український університет. Під час сутички з поліцією загинув 28-річний студент Адам Коцко.

Українці запланували провести віче. Його намагалися зірвати поляки, спорудивши в приміщенні університету барикади. Вони хотіли перешкодити українським студентам вийти з університету й зірвати запланований похід вулицями Львова.

Під час сутичок почалась стрілянина. Перестрілку зупинила поліція, яка прибула через 15 хвилин. В результаті 28 осіб було поранено. Адам Коцко помер від вогнепальної рани через 9 годин на руках у своєї матері. Поліція заарештувала 127 українців, у тому числі 6 дівчат. Зі студентів-поляків не затримали жодного, лише записали їхні домашні адреси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три дні носили землю на могилу Тараса Шевченка

На похорон Коцка 4 липня вийшли тисячі українців. 6 годин тривав мітинг на могилі студента на Личаківському цвинтарі. Промови зачитували політик Кость Левицький, історик Михайло Грушевський, юрист Кирило Трильовський.

Громадський діяч Маркіян Шашкевич помер від сухот у селі Новосілки під Золочевом на Львівщині 7 червня 1854 року. Його поховали у тому ж селі селі. Через 50 років після смерті перепоховали його на Личаківському цвинтарі у Львові. Проти цього виступила влада. Формальна причина - Шашкевича похований у чужому гробівці.

Зараз ви читаєте новину «Поляки вбили львівського студента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути