Ексклюзиви
четвер, 07 червня 2018 20:32

Автора української "Читанки" відмовилися ховати у Львові

Автора української "Читанки" відмовилися ховати у Львові
Маркіян Шашкевич Фото: Galinfo

Громадський діяч Маркіян Шашкевич помер від сухот у селі Новосілки під Золочевом на Львівщині 7 червня 1854 року. Його поховали у тому ж селі селі. Через 50 років після смерті перепоховали його на Личаківському цвинтарі у Львові. Проти цього виступила влада. Формальна причина - Шашкевича похований у чужому гробівці.

Прах був опізнаний по восковому хрестику та кадильниці. У 1893 році останки за масової участі населення Галичини перенесено до Львова на Личаківський цвинтар. Тим самим започатковано пантеон поховань галицьких діячів.

Маркіян Шашкевич — автор українськго альманаху "Русалка Дністровая". Зі студентських років Маркіян хворів на сухоти. За час навчання в нього набралося більше десятка зошитів із пісенним фольклором. У 1831 році його виключили з семінарії за порушення режиму й "вільнодумство". Розгніваний батько вімовився від сина. Тому Маркіян залишився у Львові і займався самоосвітою, пише сайт biz.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові європейські майстри розмалювали у графіті "Русалку Дністрову"

Після смерті батька він змушений продовжити навчання, щоб забезпечити свою сім'ю. Після закінчення семінарії працював попом на селі. У лютому 1838 року Маркіян Шашкевич обвінчався з Юлією Крушинською. Після смерті чоловіка Юлія більше не одружувалася.

Посмертно Яків Головацький видав першу "Читанку" Шашкевича для дітей.

Він отримав титул "Будителя Галичини" - виступав за рівноправність української мови з польською в умовах того часу.

22 травня 1861 року у Каневі на Чернечій горі перепоховали Тараса Шевченка. Могилу протягом трьох днів насипали студенти і селяни.

Перевезення домовини Шевченка ініціювали письменник Пантелеймон Куліш, художник Григорій Честахівський і брати Михайло та Олександр Лазаревські. Прах перевезли з Петербурга до Москви залізницею. Від Москви до Києва залізниці ще не було. Везли поштовим трактом. Люди виходили назустріч колісниці, запряженій трійкою коней. Шлях до Києва перетворився на всенародну демонстрацію. Тараса Шевченка відспівували у храмах населених пунктів по дорозі з Петербурга до Києва.

Зараз ви читаєте новину «Автора української "Читанки" відмовилися ховати у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути