понеділок, 08 грудня 2014 18:11

Стародавні греки вміли робити трепанацію черепа та лікувати травами - археологи

Стародавні греки вміли робити трепанацію черепа та лікувати травами - археологи
Чепер чоловіка, який пережив трепанацію

Скальпелі, катетери, зонди та пінцети - складно повірити, що всі ці медичні інструменти використовували кілька тисячоліть тому в Стародавній Греції. Однак археологи довели, що стародавні греки вміли робити трепанацію черепа, після чого пацієнт жив ще кілька років, а іноді - і десятиліть.

Звичайно, медичні прилади не були такими, як сьогодні. Наприклад, голки для зашивання були товстими і залізними, а клізми і катетери робили з металу. Крім того, анестезії в давні часи не було, тому часто пацієнт дуже страждав від болю. Хоча існувала практика використання опіуму, але від передозування людина могла просто померти.

В ті давні часи дуже поширеним було використання цілющих трав. Водночас стародавня медицина містила багато дивних приписів. Наприклад, хворим на різні недуги радили не їсти певні продукти, включаючи цибулю, часник або півняче м'ясо. Також пацієнтам радили носити чорний одяг, не схрещувати ноги і не одягати шкуру козла.

Стародавні греки вірили, що всі хвороби були покаранням богів за погані вчинки. Дуже поширеною практикою було виготовлення фігурок різних частин тіла, в яких виявлялася хвороба або біль, включаючи внутрішні органи. Ці фігурки приносили до храмів і просили богів про зцілення.

Зараз ви читаєте новину «Стародавні греки вміли робити трепанацію черепа та лікувати травами - археологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути