субота, 21 квітня 2018 11:06

Стало відомо, як чекісти готувалися до суду над вбивцею Петлюри

У документах чекістів 1920-х років багато уваги приділяється джерелам фінансування організацій українських емігрантів. За їхніми даними, значну фінансову допомогу надавав польський уряд. Особливо пильно стежили за діями українців після вбивства голови УНР Симона Петлюри в травні 1926-го і коли почалася підготовка до суду над вбивцею Самуїлом Шварцбардом.

Автор: galinfo.com.ua
  Самуїл Шварцбард (стоїть в центрі) під час судового процесу по справі вбивства Симона Петлюри
Самуїл Шварцбард (стоїть в центрі) під час судового процесу по справі вбивства Симона Петлюри

"В распоряжение Генеральной Укр. Рады в Париже полк. Приходько из Варшавы отвез 6 тыс зл. на расходы по процессу, которые были получены из Военного министерства Польши. Кроме этих денег переслано туда же до 3 тыс зл., собранных среди эмигрантов на ту же цель", - йдеться в донесенні ГПУ УСРР за 8 жовтня 1926-го.

В іншому повідомленні йшлося, що Головна управа товариства з вшанування пам'яті Симона Петлюри оголосила збір коштів для судового процесу над Шварцбардом. Розіслала 67 адресних листів до українських установ і окремих діячів. Таким чином, за один тиждень вдалося зібрати 1092 злотих.

В січні 1927-го уповноважений Наркомату закордонних справ СРСР при Раднаркомі Української РСР Олександр Шліхтер направив лист до Генерального секретаря ЦК КП(б)У Лазаря Кагановича. В ньому містилися чіткі директиви в якому напрямку спрямовувати судовий процес над Самуїлом Шварцбардом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Симона Петлюру вбили за зв'язки з поляками

В ньому зазначено які ідеологічні "кліше" щодо Петлюри та українського руху використовувати, які документи надати в розпорядження адвокатам Шварцбарда, яких свідків залучити до процесу, а яких не допустити як небажаних, як висвітлювати судовий процес в СРСР. Лист був виявлений серед "партійних документів, що зберігалися під грифом "Совершенно секретно" 1994 року істориком Юрієм Шаповалом. Дотепер він є одним із найважливіших документів, який свідчить про участь радянських спецслужб в судовому процесі над Шварцбардом.

Автор: Wikimedia Commons
  Радянські діячі Лазар Каганович, Йосиф Сталін, Павло Постишев, Климентій Ворошилов
Радянські діячі Лазар Каганович, Йосиф Сталін, Павло Постишев, Климентій Ворошилов

"У недалекому майбутньому – наприкінці лютого ц.р. має бути в Парижі процес Шварцбарта, вбивці Петлюри, - йдеться у листі. - Петлюрівська еміграція веде широкі приготування до процесу, добирає різні матеріали, свідків для того, щоб надати цьому процесові політичного значення, зобразити Петлюру національним героєм й мучеником за ідею визволення українського народу. Безсумнівно будуть здійснюватись спроби представити Шварцбарта сліпим знаряддям в руках радянських агентів.

Для того, щоб відвернути такий наслідок процесу, необхідно здійснити всі заходи для того, щоб розбити побудови еміграції. Управління Упов. Наркомату закордонних справ вважає, що шляхом надання у розпорядження захисту відповідних документів і свідків це зробити можливо".

Даються поради як висвітлювати судовий процес в СРСР.

"Виправдання або обвинувачення Шварцбарта за здійснення терористичного акту ні в якому разі не може зняти з Петлюри і всього очолюваного ним руху, відомого під іменем петлюрівщини, відповідальності за погроми та інші завдані ним нещастя, - пишуть далі. - Запропонувати українській радянській пресі не роздмухувати значення процесу і вміщати тільки повідомлення й матеріали про процес, що надходять від ТАРС, але ні в якому разі не від власних кореспондентів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 103 українські емігрантські організації об'єдналися після вбивства Петлюри

21 січня 1927-го питання "Про процес Шварцбарда" розглядалося на таємному засіданні Політбюро ЦК КП(б)У. Що постановило відрядити в Париж на процес відомого партійного діяча Миколу Попова. А одне з наступних засідань Політбюро спеціальним рішенням виділило тому на відрядження чималу суму – 2,5 тис. крб. Середня зарплата в СРСР на той час становила 63 крб.

Автор: petlura.poltava.ua
  Похорон Симона Петлюри
Похорон Симона Петлюри

Оприлюднені документи свідчать про те, що радянські спецслужби безперестанно стежили за Симоном Петлюрою, збирали будь-яку інформацію про його вбивство, стежили за підготовкою уенерівців до судового процесу над Шварцбардом, надавали всебічну підтримку його адвокатам, чим суттєво вплинули на перебіг і результати "паризького процесу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чекісти проводили антипетлюрівську кампанію у Європі

Цей процес став однією з найуспішніших таємних операцій радянських спецслужб. Вбивцю Самуїла Шварцарда було виправдано, а загиблий Симон Петлюра, а з ним і увесь український національно-визвольний рух, отримав тавро "антисемітський" і "погромницький". Не дивлячись на те, що з моменту вбивства і суду минуло дев'ять десятиліть, але згадані кліше залишаються поширеними як серед європейців, так і наших співвітчизників. В умовах сучасної гібридної війни Росії проти України час від часу підживлюються сучасною російською пропагандою.

Галузевий державний архів Служби зовнішньої розвідки України оприлюднив на своєму сайті понад 5 тис. сторінок архівних документів. Серед них багато матеріалів всесоюзної та української закордонної розвідки за 1925-1932 роки. Вони стосуються української політичної еміграції в країнах Західної Європи: донесення агентури, спецповідомлення, інформаційні довідки, документи українських органів влади, громадських організацій та діячів.

Значна частина матеріалів стосується Голови Директорії та Головного отамана військ та флоту УНР Симона Петлюри - повідомлення про вбивство, донесення про настрої серед української та російської еміграції, стеження за уенерівськими діячами, які брали участь в підготовці до судового процесу над вбивцею Самуїлом Шварцбардом.

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, як чекісти готувалися до суду над вбивцею Петлюри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути