середа, 10 квітня 2013 15:15

Врятовані від більшовиків соловецькі дзвони підіймуть з дна моря

Врятовані від більшовиків соловецькі дзвони підіймуть з дна моря
Існує дві версії, чому затонула баржа з дзвонами. За однією з них, вона розбилася об хвилі під час шторму. За другою, судно затопили спеціально, щоб монастирські дзвони не потрапили на переплавку. Фото: diletant.ru

Масштабний проект в географічній сфері обговорили петербурзькі археологи. Вони готуються до літньої експедиції на пошуки дзвонів Соловецького монастиря, передає "СВІТ 24".

Реліквії були відлиті ще в 16 столітті. За однією з версій, у 20-х роках минулого століття послушники монастиря повантажили дзвони на баржу, щоб врятувати їх від переплавки і більшовиків. Однак судно затонуло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Соловках панує матріархат. За кермом усюди жінки

Минулого року вчені обстежили акваторію біля Соловецьких островів і знайшли там кілька об'єктів. Можливо, один з них і є легендарною баржею з дзвонами.

Фахівці розрахували можливі маршрути руху судна від Соловків до материка. Варіантів досить багато. Тому надія на спеціальне обладнання, яке докладно сканує дно. За спогадами очевидців, баржа була з'єднана з буксиром довгим тросом. На ній стояли дзвони. Невідомо, чому капітан пішов у шторм. В результаті хвиля перевернула судно. Буксир же повернувся на острови. Пошуковці припускають, що баржа лежить на дні, заросла ламінарією, а поруч можуть бути дзвони. Фахівці кажуть, що в Білому морі бронза повинна добре зберегтися, і дзвони неважко буде підняти.

Зараз ви читаєте новину «Врятовані від більшовиків соловецькі дзвони підіймуть з дна моря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути