вівторок, 07 серпня 2012 13:41

До Росії не пустили історика, який написав про Соловки

До Росії не пустили історика, який написав про Соловки
Фото: forum.dpni.org

Учаснику української делегації до Карелії, відомому журналісту й публіцисту Сергію Шевченку не дозволили в'їзд на територію Російської Федерації, повідомляє "Галицький кореспондент".

Група з 28 осіб, серед яких двоє прикарпатців - депутат Івано-Франківської обласної ради Петро Шкутяк і журналіст газети "Галицький кореспондент" щойно перетнула кордон з РФ. У Карелії делегати планують відвідати урочище Сандармох Медвежогорського району, в якому 75 років тому у листопаді 1937-го за чотири дні таємно ростріляли 1111 в'язнів соловецького етапу.

Серед замордованих - цвіт українського відродження початку 20 ст. - письменники Валер'ян Підмогильний, Микола Зеров,Григорій Епік, Микола Куліш, режисер Лесь Курбас, історик Сергій Грушевський (брат президента УНР Михайла Грушевського), урядовці УНР, громадські й церковні діячі, вчені, військові.

На яких підставах відмовили у в'їзді Сергію Шевченку, на разі не відомо. На всі питання прикордонники відказували, що не зобов'язані нічого пояснювати. До цього жодних проблем з перетином кордону журналіст не мав: він сім разів відвідував Карелію, зокрема й Соловки. Сергій Шевченко є автором низки книг про трагедію Сандармоху і Соловецькі табори, а також численних статей в періодиці.

Нагадаємо також, що за підтримки обласної державної адміністрації до Карелії вшанувати пам'ять жертв Сандармоху вирушила також окрема делегація з Івано-Франківщини.

Зараз ви читаєте новину «До Росії не пустили історика, який написав про Соловки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути