середа, 10 квітня 2019 08:20

Створили перший професійний театр

Створили перший професійний театр
Меморіальна дошка про театр "Руська бесіда". Фото: zbruc

Перший професійний український театр "Руська бесіда" створили у Львові 10квітня 1864 року.

Актори гастролювали Галичиною із виставами українських класиків: "Маруся" та "Сватання на Гончарівці" Квітки-Основ'яненка, "Наталка Полтавка" та "Москаль-чарівника" Котляревського, "Назара Стодоля" Тараса Шевченка.

"Коли хочемо, щоб наша мова процвітала на полі поступневого розвитку, ми повинні дбати, щоб вона щораз більше входила в публічний ужиток. Думаємо, найкращу поміч могло би тут подати заснування руського театру у Львові. Театр учитиме історії минулих, ясних віків, учитиме любити прадідну землю, збудить замилування до поезії й мистецтва" – пише у статті в газеті "Слово" львівський суддя, голова товариства "Руська бесіда" Юліан Лаврівський (1819 – 1873).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шевченка арештували за ідею лідерства українців серед слов'ян

Львівська інтелігенція спочатку звернулися до Галицького сейму, щоб один день на тиждень у Скарбківському театрі у Львові виділявся для вистав руською мовою. Коли це не дало сподіваного наслідку, вирішили створити професійний театр при "Руській бесіді". Створили окремий театральний комітет, до якого увійшли Юліан Лаврівський, літератор Євген Згарський, архітектор Сильвестр Гавришкевич.

Комітет став збирати пожертви на заснування театру і шукати для нього керівника. Директором нового театру став галичанин Омелян Бачинський, який тоді працював у театрі в Житомирі. Під його керівництвом театр "Руської бесіди" поставив у Львові 22 вистави.

У воєнні роки театр "Бесіди" не функціонував. У липні 1924 року товариство "Руської бесіди" через брак коштів відмовилося від дальшої опіки над театром і він припинив своє існування.

За наказом київського цивільного губернатора Івана Фундуклея на паромній переправі через Дніпро із села Седнева до Києва 8 квітня 1847 року заарештували поета Тараса Шевченка. Арештували як члена Кирило-Мефодіївського братства.

Зараз ви читаєте новину «Створили перший професійний театр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути