неділя, 24 травня 2020 09:05

Сьогодні відзначають День слов'янської писемності та культури

Сьогодні відзначають День слов'янської писемності та культури
Щорічно, 24 травня, слов'яни вшановують святих Кирила і Мефодія та відзначають День слов'янської писемності й культури Фото: archive.is

Сьогодні відзначають День слов'янської писемності та культури і вшановують пам'ять святих рівноапостольних братів Кирила і Мефодія.

Візантійські просвітителі за наказом імператора Михайла III біля 863 року упорядкували слов'янську писемність та розробили абетку - глаголицю. Її використовували для запису релігійних текстів. В основу заклали грецьку, суттєво змінену під слов'янську звукову систему. Згодом ченці продовжили працю, започаткувавши вдосконалену абетку, яку пізніше називатимуть "кирилицею".

Діячі перекладали на слов'янську богослужбові книги, зокрема Євангеліє і Псалтир, проповідували християнську віру, відкривали школи. Саме завдяки їхній роботі абетка поширювалася південнослов'янськими землями. Вони ж заклали найбільше підґрунтя і для поширення східного християнства.

Подальше формування і упорядкування кирилиці пов'язують з діяльністю болгарської школи книжників - учнів Кирила і Мефодія. Незабаром слов'янська писемність стане найбільш вживаною у середньовічній Європі поруч із грецькою та латиною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нам загрожує знищення. Доки не оволодіємо власною графікою мови, будемо в небезпеці"

Деякі дослідники вважають, що до прийняття християнства слов'яни все ж володіли неупорядкованим письмом. Учений-чернець Чорноризець Храбр, який жив у X ст. повідомляв, що користувалися "рисками й зарубками" в яких учені вбачали й рунічні написи. Однак нині, окрім згадок книжників, жодних літературних пам'яток дохристиянської писемності слов'ян не знайдено, а деякі матеріальні знахідки не розшифровані.

Велике шанування святих Кирила і Мефодія розпочалося десь з середини XIX ст. Саме у той час їхні імена стають символом самовизначення та національного відродження слов'янських народів, що перебували під владою могутніх імперій. Тоді ж в Україні виникло знамените Кирило-Мефодіївське братство, а католицька й православна церкви оголосили 1863 рік - "роком слов'янського ювілею".

В Україні День слов'янської писемності і культури офіційно відзначають з 2004 року.

В Україні видадуть повне факсиміле Реймського Євангеліє. Книга вважається давньою пам'яткою української мови. Побачить світ у рамках проєкту "Повертаємо в Україну культурну спадщину". Кирилична частина Євангелія була створена в Києві у XI ст. Далі книга потрапила у Чехію, де у XIV ст. до неї додали глаголичну частину.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні відзначають День слов'янської писемності та культури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути