вівторок, 22 жовтня 2019 14:40

Готують до видання книгу, яка об'єднує українців, французів і чехів

Готують до видання книгу, яка об'єднує українців, французів і чехів
Київський уривок Реймського Євангеліє пов'язують із донькою Ярослава Мудрого Анною, натомість історики не знайшли жодних підтверджень цієї гіпотези Фото: st-sophia.org.ua

В Україні видадуть повне факсиміле Реймського Євангеліє. Книга вважається давньою пам'яткою української мови. Побачить світ у рамках проекту "Повертаємо в Україну культурну спадщину".

Сам проект має на меті видання максимально наближених до оригіналу та зрозумілих сучасним людям українських середньовічних рукописів, які зберігаються поза межами країни, передає Українське Радіо.

"Таких рукописів насправді дуже багато, але не всі дослідники мали до них доступ. Вони розпорошені у різних музеях, різних сховищах різних країн. Уже видане Луцьке Євангеліє, Луцький Псалтир, Холмське Євангеліє, Лавришевське Євангеліє, і цьогоріч презентуємо Реймське Євангеліє та Віденський Октоїх", - розповів заступник директора з наукової роботи Національного заповідника "Софія Київська" та редактор видання В'ячеслав Корнієнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Бельгії відкрили пам'ятник Анні Київській

Дослідник зазначає, що Реймське Євангеліє - пам'ятка українсько-чесько-французька. Кирилична частина була створена в Києві у XI ст. Далі книга потрапила у Чехію, де у XIV ст. до неї додали глаголичну частину. Іноді рукопис пов'язують із донькою Ярослава Мудрого - королевою Франції Анною, однак історики не знаходять цьому підтверджень.

"Книга складатиметься з двох частин: саме факсимільне видання рукопису, яке займе близько 96 сторінок, та дослідження науковців, де буде досліджено мову тексту, оздоблення та історію книги. Так читачі зможуть не лише ознайомитися з самою книгою, але й заглибитися в її історію", - наголошує Корнієнко.

Диякон Григорій розпочав роботу над Остромировим Євангелієм 21 жовтня 1056-го. Книга вважається однією із найдавніших пам'яток старослов'янського та українського письма. Її готували в Києві для новгородського посадника Остромира та місцевого Софійського собору. Творці використали нині втрачений оригінал староболгарською мовою.

Зараз ви читаєте новину «Готують до видання книгу, яка об'єднує українців, французів і чехів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути