понеділок, 29 березня 2021 15:03

Що вікінгам клали у поховання, щоб потрапили у потойбіччя

Що вікінгам клали у поховання, щоб потрапили у потойбіччя
По словами ученых, перины дают уникальное представление о фауне птиц во времена ранних викингов, а также об отношении людей к ней Фото: NTNU University Museum

Перини з пташиного пуху мали допомогти померлим вікінгам легше потрапити до загробного світу. Таку думку висловили археологи, які вивчають давні поховання на території Вальсгарда у Швеції.

Перини дослідники знаходили у 2 поховальних човнах під тілами давніх скандинавських воїнів VII-VIII ст. Нещодавно за допомогою мікроскопу встановили, що вони були набиті пір'ям не лише качок, курей і гусей, а й пугачів, куріпок, воронів, сов і навіть горобців. Нічого не вказало на те, що ними торгували. Пір'я збирали місцево або привозили з сусіднього узбережжя Балтії, інформує The History Blog.

Це викликало здивування, адже раніше в тому регіоні не знаходили нічого подібного. Крім того, використовувати пір'я як наповнювач почали пізніше. Навіть у середньовічній Європі аристократи часто спали на матрацах, набитих соломою й травою. Свідчення ж про активну торгівлю йдуть з XV ст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, де молилися вікінги до прийняття християнства

Підтвердження припущення щодо важливої ритуальної дії знайшли у пізньоскандинавському фольклорі. За віруваннями, пір'я полегшувало смерть або ж сприяло потраплянню в загробний світ і допомагало позбутися тягарів земного життя.

"Люди вважали, що використання пір'я домашніх курей, сови та інших хижих птахів, голубів, воронів продовжить боротьбу тіла зі смертю. У деяких скандинавських регіонах гусяче пір'я вважалося кращим засобом для виходу душі з тіла. Приклади показують, що пір'я в постільній білизні з Вальсгарда, швидше за все, також мало більш глибоке значення, ніж служити простим наповнювачем", - зазначила дослідниця Біргитта Берглунд.

Окрім перин, археологи знаходили в човнах весла, зброю, щити, обладунки, прикрашені шоломи, посуд, останки тварин. Усе це мало допомогти в потойбічному житті.

Раніше археологи розкопали 2 похоронні човни вікінгів на теренах села Віньєра, Норвегія. В одному знаходились рештки чоловіка, в іншому - жінки. Дослідники зазначали, що один з човнів був поміщений прямо на інший через 100 років. Тіла ховали в VIII і IX ст. Подібне поховання вчені бачили вперше.

У лодіях вікінги ховали людей з високим соціальним статусом. До своєрідних трун клали їжу та похоронні дари, які відповідали статусу померлого. Представники музею Норвежського технологічного університету створили невелику 3D-реконструкцію дивного поховання.

Зараз ви читаєте новину «Що вікінгам клали у поховання, щоб потрапили у потойбіччя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути