пʼятниця, 09 жовтня 2020 16:23

Показали, де молилися вікінги до прийняття християнства

Показали, де молилися вікінги до прийняття християнства
3D реконструкція будинку богів вікінгів Джерело: sciencealert.com

Археологи натрапили на залишки язичницького храму вікінгів неподалік селища Осе в Норвегії. Його побудували 1,2 тис. років тому і присвятили Одіну, Тору і Фрейру.

Споруда, яку називали "будинком богів", була дерев'яною. Мала 14 м у довжину, 8 м в ширину та 12 - у висоту. Цікавим є те, що храм побудували дещо схожим на римську базиліку. Імовірно, вікінги споглядали таку архітектуру у південних країнах, що зазнали романізації та впливу християнства, повідомляє Science Alert.

Припускають, що всередині будівлі стояли дерев'яні символічні фігури богів, схожі на слов'янських ідолів. Під час літнього і зимового сонцестоянь там здійснювали тваринні жертвоприношення. Також богам підносили металеві та коштовні вироби, а біля храму влаштовували святкові бенкети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Америку вікінги відкрили випадково

Норвезькі археологи зазначають, що це перший подібний храм, знайдений в країні. Такі уже знаходили у Швеції та Данії, тому фахівці мали сумніви, чи збереглися залишки храмів у Норвегії.

Відомо, що будинки богів почали будувати з VI ст., а за своєю структурою і призначенням вони були складнішими за звичайні язичницькі капища.

Нещодавно шукач скарбів Роберт Карлі знайшов срібні монети варягів Київської Русі неподалік селища Гланмайр у графстві Корк в Ірландії. Їх викарбували майже тисячу років тому. Монети гарно збереглися. На них зображені християнські символи та, ймовірно, князі.

Зараз ви читаєте новину «Показали, де молилися вікінги до прийняття християнства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути