пʼятниця, 09 жовтня 2020 11:20

Америку вікінги відкрили випадково

Америку вікінги відкрили випадково
Статуя Лейфу Еріксону в Бостоні / Wikipedia

9 жовтня в США, Канаді та Ісландії відзначають День Лейфа Ерікосна або перше відкриття Америки європейцями. Першим прийняв закон про відзначення цього дня, в честь, коли у 1825-му перше норвезьке судно з емігрантами прибуло в Нью-Йорк, штат Вісконсін. До 1956-го аналогічні рішення прийняли ще 6 штатів США і канадська провінція Саскачеван. У 1964-му Конгрес США уповноважив президента Ліндона Джонсона оголосити 9 жовтня "Днем Лейфа Еріксона".

Лейф Еріксон народився біля 970 року. Був сином Еріка "Рудого" Торвальдсона, якого вважають першовідкривачем Гренландії та засновником на ній перших колоній. Завдяки придатним для сільського господарства землям, вони швидко стали населятися новими переселенцями з Ісландії. За 20 років вже нараховували кілька тисяч осіб, які вважали Еріка Рудого вождем.

У 999-му 29-річний Лейф відправився у Норвегію, де став дружинником короля Олафа Трюггвасона. Той домігся виходу з-під датської корони і захопив Західну Норвегію, де насаджував християнство. Хрещення прийняв і Лейф, який восени 1000 року відплив на батьківщину. Згідно з "Сагою про Еріка Рудого", їх драккар під час шторму збився з курсу і випадково пристав до землі, названої Еріксоном "Вінланд". Точне значення топоніму невідоме. Серед лінгвістів поширені переклади "Земля вина", "Земля лугів" і "Земля вітру".

Найбільш рання згадка про "Вінланд" є в трактаті "Діяння архієпископів гамбурзької церкви", написаному в 1073-1076 роках німецьким хроністом Адамом Бременським. Не згадуючи відкриття, він пов'язує назву з виноградною лозою, на яку багате узбережжя невідомої землі, що мало б означати, виходячи з тодішніх кліматичних умов, що Еріксон досягнув принаймні канадського острова Ньюфаундленд, і є першовідкривачем Америки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, чому вікінги прийняли християнство

Еріксон побував у Хеллуланді або "Землі пласких каменів", яка, мабуть, відома зараз як канадська Баффінова Земля. Також у Маркланді або "Лісистій землі" - імовірно, сучасна канадська провінція Лабрадор. І "Вінланді", де прожив рік і повернувся з багатим вантажем винограду і деревини.

Завдяки Еріксону, ймовірно, збудували перші християнські культові споруди у Новому Світі. Еріксон помер біля 1019-го, коли є остання згадка про нього. Уже в 1025-му як вождь вікінгів у Гренландії згадується його син Торкелл.

На початку 1960-х норвезькі археологи знайшли на Ньюфаундленді скандинавське селище XI ст, яке ідентифіковане як найдавніше європейське поселення в Америці. Знайдені на Баффіновій Землі артефакти підтвердили, що вікінги бували у Північній Америці на 500 років раніше Колумба.

Легенди про Еріксона як першовідкривача Америки стали популярні в США з початком масової еміграції скандинавів. У 1887-му в Бостоні йому поставили перший пам'ятник. У 1925-му президент США Калвін Кулідж під час виступу на заходах з нагоди сторіччя першої імміграції норвежців в Америку, назвав Лейфа першим європейцем, який відкрив Америку. Точна дата події невідома. Саги стверджують, що сталося восени.

Зараз ви читаєте новину «Америку вікінги відкрили випадково». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути