понеділок, 20 жовтня 2014 17:40

"Смерть не глядить, де мужик, а де цар" - 120 років тому помер імператор Олександр ІІІ
7

Фото: Михай фон Зічі

20 жовтня 1894 року о 2 годині 15 хвилин пополудні у своєму Лівадійському маєтку помирає російський імператор Олександр ІІІ, так і не не доживши півроку до свого півстолітнього ювілею.

Раптова смерть здорового та сильного чоловіка дивувала сучасників. Лікарі не могли встановити правильний діагноз імператорові. Лише згодом вдалося з'ясувати, що Олександр ІІІ помер через запалення нирок. Ускладнення пішло на серце та судини, викликавши  геморагічний інфаркт в лівій легені.

21 жовтня 1894 році у Лівадійскому храмі відбулася панахида за покійним імператором. 7 листопада тіло Олександра ІІІ доставили у столицю - Санкт-Петербург, де й поховали.

Незважаючи на те, що наприкінці 19 століття в Росії вже досить широко використовувалася фотографія, подія в Лівадії найбільш повно показана в картинах придворного живописця Романових - Михая фон Зічі.

Нагадаємо, що наступним імператором на російському престолі став Микола ІІ, якому судилося стати останнім імператором з роду Романових.

Зараз ви читаєте новину «"Смерть не глядить, де мужик, а де цар" - 120 років тому помер імператор Олександр ІІІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути