субота, 06 червня 2020 09:20

СЛОН: як "розвантажували" Соловецькі табори

СЛОН: як "розвантажували" Соловецькі табори
Більшість ув'язнених рубають ліс, будують бараки й тюрми, працюють на механічному, шкіряному, гончарному заводах або добувають смолу з деревини. Фото gmig.bm.digital

Словецький табір особливого призначення (СЛОН) прийняв перших ув'язнених 6 червня 1923-го. Це перша сотня засуджених за "політичні злочини". За три місяці в таборі мешкають 2714 чоловіків і 335 жінок.

В'язнів поділяють на три групи. "Політики" – анархісти або члени соціалістичних партій. Вони користуються пільговим режимом, отримують подвійний пайок, їх не залучають до примусових робіт. "Шпана" – кримінальні злочинці, які можуть обирати легку роботу. "Каери" – "контрреволюціонери". Це – царські військові, цивільні чиновники, духовенство, інтелігенція, дворяни й іноземці. Їх селять до кримінальників і дають найважчу роботу.

Більшість ув'язнених рубають ліс, будують бараки й тюрми, працюють на механічному, шкіряному, гончарному заводах або добувають смолу з деревини. Хто не встигає виконувати норму – залишаються на морозі на кілька годин. Улітку ставлять на "комарики" – прив'язують голим у лісі. За відмову працювати – розстрілюють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повстання в'язнів придушили танками

Вихід на волю "політичних в'язнів" комуністичний режим не може допустити. Ухвалюють рішення "розвантажити" табори. З серпня 1937 року на Соловках почались масові розстріли. Знищили не менш як 30 тис. в'язнів. У листопаді в урочищі Сандармох розстріляли 170 українців, серед них — драматурга Леся Курбаса, літераторів Миколу Куліша, Валер'яна Підмогильного, Миколу Зерова, професора Сергія Грушевського.

Після розстрілів Радянський Союз починає війну з Фінляндією. В'язнів вивозять на материк. СЛОН ліквідовують.

Почалося повстання в'язнів в 3-гом концетраційного Степового табору в селищі Кенгір в Казахстані 16 травня 1954-го. Більшість повсталих - засуджені за політичними статтями українці, росіяни, балтійці, євреї та інші.

Зараз ви читаєте новину «СЛОН: як "розвантажували" Соловецькі табори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути