Ексклюзиви
четвер, 16 січня 2020 16:33

СБУ передала в музей золото, яке вилучили в чорних археологів

СБУ передала в музей золото, яке вилучили в чорних археологів
Артефакти конфіскували у чорних археологів. Фото: UA: Херсон

Представники управління СБУ у Херсонській області передають краєзнавчому музею понад 80 предметів археологічної колекції.

15 січня привезли перші 40 експонатів, повідомляє "Мост".

"Працівники спецслужби виявили місцевих жителів, які намагалися контрабандним шляхом переправити предмети давнини до країн Євросоюзу та до країни-агресора. Ними виявились декілька жителів Херсона та області. Одні з них займалися чорною археологією, вели власні розкопки і через інтернет продавали їх. Інші скуповували і намагалися перепродати за кордон. Термін покарання визначається судом", – повідомила речниця управління СБУ у Херсонській області Вікторія Шакула.

Головна хранителька обласного краєзнавчого музею Ганна Андрєєва повідомила, що ці експонати датуються різними роками, від III століття і до початку XIX. Серед знахідок є наконечники стріл, старовинні монети, ювелірні прикраси античної Ольвії, предмети побуту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада викупить картину за 24 млн євро

"Це дуже цікава колекція. Серед них – речі римського, скіфського часу, предмети Київської Русі. Колекція різнорідна, потребує додаткового вивчення, чим ми і будемо займатися. Серед предметів, що сьогодні передаються, цікаві нумізматичні зразки – монети Кримського ханства, ольвійські монети. Серед них – унікальні речі", – розповіла вона.

Картину українського художника Михайла Паніна "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною", викрадену в 40 роках минулого століття, повернули Україні.

Зараз ви читаєте новину «СБУ передала в музей золото, яке вилучили в чорних археологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути