Диктатор СРСР Йосип Сталін любив пікніки. На них в обов`язковому порядку смажили шашлик і готували бутерброди із червоною рибою та ікрою. Обов`язковим реквізитом у таких святкуваннях на природі була біла скатертина.
Шашлики для вождя та його гостей смажили на мельхіорових шампурах прямо в каміні або у дворі дачного будинку, пише jisty.
М`ясо для шашлика мало бути виключно із молодого ягняти не старше двох тижнів. "Майбутній шашлик" вигодовували лише на материнському молоці.
Сталін сам часто втручався у процес приготування шашлика.
Генсек Микита Хрущов любив снідати на природі курячими котлетами з картопляним пюре. До ранкового чаю любив оладки. На його столі завжди повинні були бути лікарська ковбаса і твердий сир.
Особливо Хрущов та його родина любили пироги із курагою.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порахували, у скільки обійдеться пікнік з шашликом
В епоху "застою" кремлівські кухарі готували страви так, що вони танули у роті. Адже
Леонід Брєжнєв мав серйозні стоматологічні проблеми.
За словами очевидців, Брєжнєв не любив їсти супи. Котлети їв тільки холодними. Їх привозили з "особливої кухні" в термосах і навмисно охолоджували у морозильнику. Котлети були дуже ніжними. Для цього фарш тричі перемелювали і обов`язково додавали до нього вершки.
Коли до влади прийшов Михайло Горбачов, він вирішив надати офіційному застіллю європейського лоску. Саме за його правління салат "Олів`є" почали готувати виключно за класичним рецептом ХІХ століття.
У повсякденному меню Горбачов був невимогливим. Любив курячий салат, а із десертів – ягідне суфле.
Лихослів'я та матюки були звичним явищем серед радянських керівників і чиновників. Це одна з характерних рис радянської новомови. Про неї кореспондентові Gazeta.ua розповідає мовознавець Лариса Масенко.
Коментарі