пʼятниця, 17 травня 2013 13:42

Шарль Перро замінив жорстокі закінчення народних оповідань на хороші

Автор: Фото: nnm.ru
  Шарль Перро
Шарль Перро
12 січня 1628-го у Пакетт Ле Клерк почалися пологи. Подружжя Перро вже виховувало четверо синів і цього разу чекало на дівчинку. Однак народилися близнюки. Батько вирішив назвати їх на честь французьких королів — Шарлем та Франсуа. Та через півроку Франсуа помер.

Смерть одного з близнюків, навіть у ранньому дитинстві, стає глибокою травмою для іншого. Шарль ріс замкнутим, усього боявся, цурався людей. Та батько все-таки вирішив дати йому освіту, і 8-річний Шарль вступив до колежу Бове.

Навчання виявилося справжнім кошмаром. Учителі вважали хлопця ідіотом, а однолітки сторонилися. Зачіпати боялися, бо з ним навчалися старші брати. Зате діставалося його другові. Той був товстуном, з нього знущалися та глузували. Якось троє підлітків штовхнули хлопця в калюжу й почали бити. Шарль не витримав і кинувся на них. Він кусався, дряпався та видирав волосся. Хлопці розгубилися. Вони належали до найшляхетніших родин Франції і не звикли, аби їм давали таку відсіч.

Наступного ранку вперше за п'ять років Шарль у класі підняв руку. На подив учителя й однокласників він блискучою латиною відповів урок. І отримав найвищий бал. Перро осмілів настільки, що згодом навіть почав сперечатися з педагогом. А коли йому заборонили брати участь у диспутах, він разом із товаришем покинув колеж та продовжив навчатися самостійно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли найпершу казку Андерсена про пригоди свічки

Шарль успішно закінчив університет, став адвокатом. Та практикував недовго.

— Я б залюбки спалив усі судові справи, — говорив він. — Немає нічого кращого у світі, як зменшити кількість судових процесів.

Перро почав писати поеми. Деякі присвятив королеві. 25-річного юриста помітили при дворі, й міністр фінансів Нікола Фуке запросив Перро на роботу. Шарль збирав податки та писав вірші. 1653-го вони з'явилися друком. Він познайомився з політиками та письменниками, відвідував бали та світські салони. Писав легкі комедії, вірші і трагедії. Через декілька років він був уже відомим письменником.

Та згодом його покровитель потрапив у немилість. Фуке звинуватили у змові й засудили до довічного ув'язнення. Шарлеві вдалося втриматися при дворі. Він сподобався новому міністру Жану-Батісту Кольберу, і той зробив його своїм першим секретарем.

Кольбер чудово знав забаганки та слабинки свого монарха. Він створив спеціальне "бюро", яке мало прославляти Людовика XIV, а Шарля призначив його головою. Перро став завідувати королівським будівництвом та майстернями гобеленів. Інколи він сам розробляв проекти і вигадував девізи й гасла для тріумфальних арок. Король був задоволений, і навіть інколи радився із Шарлем. Перро розбагатів, став членом Французької академії наук. У нього з'явилися особисті апартаменти в Луврі та Версалі, вісім будинків у Парижі, а також замок Розьє.

1672-го 44-річний Шарль одружився з 19-річною донькою королівського скарбника Марі Ґішон. Доти він уникав жінок через вроджену сором'язливість. Та за дівчиною давали гарне придане, і він спокусився об'єднати капітали. У свою дружину Шарль закохався вже після весілля.

— Ти — моя чарівна принцеса, — любив він їй говорити.

Автор: Фото: nnm.ru
 

Марі народила йому трьох синів. Але у жовтні 1678-го вона захворіла на віспу й померла. Перро тяжко переживав утрату. Він залишив двір та вирішив присвятити себе дітям. Шарль сам зайнявся їхнім вихованням та освітою. У свої 67 вирішив написати для них декілька казок із моральними повчаннями. Зазвичай вигадував не сам: деякі пам'ятав із дитинства, інші зібрав його 15-річний син П'єр.

Першими він опублікував казки "Грізельда", "Кумедні бажання" та "Осляча шкіра". А 1697-го видав збірку "Казки матінки Гуски, або Оповідання та казки минулих часів із моральними повчаннями". До неї ввійшли "Спляча красуня", "Червона Шапочка", "Синя Борода", "Кіт у чоботях", "Попелюшка", "Ріке з чубчиком" та "Хлопчик-мізинчик". Щодня у паризькій крамниці Клода Барбена продавали до 50 книжок! Протягом року видавець тричі повторював тираж.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астрід Ліндґрен написала про Пеппі, зламавши ногу

Перші видання були підписані іменем П'єра. Шарля всі знали як серйозного літератора, і він боявся, що тепер його засміють. До того ж він хотів прославити улюбленого сина й допомогти йому зробити кар'єру при дворі. 19-річний П'єр отримав дворянський титул і ввійшов у коло близьких друзів принцеси. Однак через півроку у вуличній бійці він заколов ровесника, сина теслі. П'єра заарештували, а матір убитого розпочала проти нього судовий процес.

Перро насилу вдалося витягнути сина із в'язниці. Він заплатив жінці 2079 ліврів, і П'єра відпустили. Батько купив йому чин лейтенанта у королівському полку, і той відбув на фронт. 2 травня 1700-го він загинув у бою.

Шарль тяжко переживав трагедію. Він помер 16 травня 1703-го.

Автор: Фото: commons.wikimedia.org
  Ілюстрований рукопис «Кота в чоботях»
Ілюстрований рукопис «Кота в чоботях»
Червону Шапочку звинувачують у винищенні вовків

Всесвітня енциклопедія казок називає Перро найдобрішим казкарем в історії. Мабуть, він був першим, хто створив справжні дитячі казки — добрі та зі щасливим закінченням. Адже народні оповідання, які він використовував, були доволі жорстокими. У "Попелюшці", наприклад, мачуха відрубує дівчині ноги, аби та не бігла на бал. А Спляча красуня прокидається не від поцілунку, а від народження двох дітей, яких "подарував" їй прекрасний принц і поїхав собі.

"Червона Шапочка" теж закінчується трагічно, а хепі-енд їй "дописали" брати Грімм. Автори сайту "Європейського товариства охорони вовків від Червоної Шапочки" стверджують, що через цю казку в Європі винищили цих хижаків.

1628, 12 січня — Шарль Перро народився в Парижі в родині адвоката П'єра Перро

1637–1644 — навчається в колежі Бове

1651 — вступає до Орлеанського університету

1671 — стає членом Французької академії та очолює роботу над "Загальним словником французької мови"

1672, 1 травня — одружується з Марі Ґішон (1653–1678)

1675, 1976, 1678 — народжуються сини Шарль-Самуель, Шарль та П'єр

1691 — пише першу казку "Грізельда"

1703, 16 травня — помирає в Парижі, похований у підземному некрополі церкви Сен-Бенуа

Зараз ви читаєте новину «Шарль Перро замінив жорстокі закінчення народних оповідань на хороші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути