середа, 26 грудня 2012 12:59

Брати Ґрімм виключили сексуальні мотиви зі своїх казок

Автор: Фото: dw.de
 

Нещодавно Google відзначив черговим логотипом 200-річчя "Казок братів Ґрімм" - зібрання німецьких народних казок, вперше опублікованих у 1812 році братами Якобом Людвігом Карлом Гриммом і Вільгельмом Карлом Ґріммом, відзначає Джефф Уорд-Бейлі у своїй статті в The Christian Science Monitor.

"Сьогодні брати Ґрімм відомі, здебільшого, завдяки своїй колекції казок, однак вони також були обдарованими лінгвістами та істориками", - пише автор статті. Їхній батько, юрист, раптово помер, коли вони були ще дітьми, і сімейству довелося покладатися на допомогу далеких родичів, розповідає історію братів Ґрімм автор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли найпершу казку Андерсена про пригоди свічки

Вони вчилися в Марбурзькому університеті, де і познайомилися з філологією. Після навчання брати працювали бібліотекарями в Касселі. У 1806 році вони почали записувати народні казки, які вони чули в околицях міста, пише газета.

Спочатку казки цікавили братів Ґрімм виключно як джерело відомостей про мову. Хоча після їх публікації вони продовжили працювати над книгами і статтями з філології та історії середньовіччя, саме казки завоювали їм широке визнання, відзначає Джефф Уорд-Бейлі.

"До речі, якщо вам коли-небудь здавалося, що ці казки злегка похмурі для дітей, за це варто дякувати німецькій культурі початку 19 століття. Книга накликала на себе критику за сексуальний зміст, тому брати виключили цю тему при подальших публікаціях. Проте насильство там залишилося, а в деяких випадках і збільшилося", - розповідає автор.

Автор: Фото: dw.de
 

У 1825 році Вільгельм одружився. Якоб так ніколи і не наслідував його приклад, але, очевидно, щасливо жив разом з молодою парою, відзначає видання. "Один учений навіть писав з цього приводу: "Вони жили під одним дахом в такій злагоді..., що можна було подумати, що діти у них спільні", - повідомляє Джеф Уорд-Бейлі.

Академічна кар'єра братів Ґрімм перервалася 1837 року через політичні заворушення. Їх звільнили з Геттінгенського університету, і вони знову опинилися на межі бідності, пише автор публікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жодного запису "Катрусиного кінозалу" не збереглося

У 1840 році Якоб і Вільгельм отримали пропозиції зайняти професорські посади в Берлінському університеті. Там вони шліфували свої "Казки", а також працювали над словником німецької мови, відзначає видання.

"Коли Вільгельм помер в 1859 році, їх зібрання витримало вже сьоме видання і виросло до 200 казок, включаючи "Гензель і Ґретель", "Рапунцель" та "Білосніжку", - пише Джефф Уорд-Бейлі.

"У списку бестселерів усіх часів і народів деякі поміщають "Казки братів Ґрімм" на третє місце після Шекспіра та Біблії", - відзначає видання.

Зараз ви читаєте новину «Брати Ґрімм виключили сексуальні мотиви зі своїх казок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути