Ексклюзиви
понеділок, 25 лютого 2019 13:48

Розповіли про підземелля, яке знайшли в центрі міста

Розповіли про підземелля, яке знайшли в центрі міста
У Чорткові знайшли давню криївку. Фото: ТСН

У місті Чортків на Тернопільщині на глибині 4 м під землею виявили давнє облаштоване приміщення.

Спорудити його могли в XIX сторіччі. В приміщенні знашли два залізних ліжка, повідомляє ТСН.

Підземну спальню знайшли біля житлового будинка у центрі Чорткова. Прямо на в'їзді у гараж комунальники розкопали велику яму, щоб поміняти прогнилу трубу. Під час робіт земля обвалилася.

"Старі металеві довоєнного зразка ліжка, це наводить на думку, що можливо цей підвал використовувався не лише як склад продуктів, а як криївку", - розповів місцевий краєзнавець Олександр Степаненко.

Те, що під землею сховок українських повстанців, підтверджує господар сусіднього будинку. Каже, ще двадцять років тому, коли замінював частину 150-річної австрійської каналізації натикнувся на цей підвал.

Місцеві мешканці припускають, що в приміщенні від Голокосту могли ховатися євреї. У районі був розташований єврейський квартал і його мешканці часто під будинками викопували величезні підвали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Активісти відремонтували криївку діяча ОУН-УПА

"Є інформація, що там могли рятувати євреїв від німецьких загарбників на той час, є інформація, що в тому підвалі могли переховуватися зв'язкові або вояки нашої Української повстанської армії", - розповів міський голова Чорткова Володимир Шматько.

Комунальники планують повністю розчистити вхід до підземної кімнати і фахівці зможуть дослідити її. Лише після цього міська влада вирішуватиме: засипати підземелля чи створити тут відкритий міні-музей.

У селі Павлівка Тисменицького району Івано-Франківської області експедиція комунального підприємства обласної ради "Пам'ять" знайшла людські кістки. Місцевий лісник повідомив, що людські рештки знайшли в районі колишніх ровів і бліндажів часів Першої світової війни.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли про підземелля, яке знайшли в центрі міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути