Ексклюзиви
пʼятниця, 24 липня 2020 14:38

Розкопали склад, до якого люди зносили податки

Розкопали склад, до якого люди зносили податки
Дослідник тримає глиняний фрагмент із царською печаткою, яку поставили 2,7 тис. років тому. Фото: timesofisrael.com

Археологи виявили залишки великого адміністративного комплексу часів Юдейського царства у кварталі Арнона в Єрусалимі. Знахідці близько 2,7 тис. років.

Розкопана споруда складається з кількох стін, побудованих із ретельно обробленного каміння. Була складом, податковим центром і функціонувала за часів царів Єзекії і Манасія, повідомляє The Times of Israel.

Усередині знайшли колекцію глиняних статуеток у вигляді жінок і тварин, що належали ідолопоклонникам. Також було знайдено 120 ручок від глечиків з відбитками давніх печаток. На багатьох присутні написи LamMeLeKh - належить царю. Інші ручки містять імена поважних чиновників чи заможних людей періоду Першого Храму. За словами вчених, це свідчить про те, що значна частина урядової адміністрації Юдейського царства розташовувалася поза межами міста Давида.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкопали давній магазин вина та олії

"Це одне з найзначніших відкриттів періоду царів у Єрусалимі, здійснене за останні роки. На місці, яке ми розкопали, є ознаки того, що уряд керував та розподіляв продовольчі запаси не лише під час голоду й дефіциту, але й управляв надлишком сільського господарства, нагромаджуючи товари та багатства", - розповідають директори розкопок від Управління старожитностей Ізраїлю Нері Сапір і Натан Бен-Арі.

Вважають, що споруда занепала після загибелі Юдейського царства 586 року, однак згодом тут знову з'явилися жителі, які відновили адміністративну діяльність.

У серпні 2019 року археологи розкопали давню християнську церкву біля Галілейського моря на півночі Ізраїлю. Вони переконані, що це Церква апостолів у селищі Віфсаїда, згадана у Біблії. Її побудували над будинками послідовників Ісуса Христа апостолів Павла та Андрія. Саме на цьому місці Ісус нагодував 5 тис. людей двома рибинами та п'ятьма шматками хліба.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали склад, до якого люди зносили податки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути