середа, 07 листопада 2012 14:11

Розкопали головну вулицю середньовічного Єрусалима

Ізраїльським археологам вдалося виявити стародавню головну вулицю Єрусалима. У повідомленні Ізраїльського управління старожитностей підкреслюється, що знахідка вкотре  підтвердила точність карти Єрусалиму, викладеної мозаїкою на підлозі знаменитої церкви в Мадабі (територія сучасної Йорданії). Мадабська мапа Святої землі датується 6-7 століттями.

Півтори тисячі років тому вулиця пролягала від західних воріт Єрусалима, колишнього головного входу в місто (в тому місці, де нині розташовуються Яффські ворота, побудовані турками в 16 столітті), повторюючи напрям нинішньої вулиці Давида - центральної західно-східної артерії Старого міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи заявили про знахідку найдавніших сірників

Фрагменти вимостки - плоскі камені, деякі з яких досягають у довжину метра, - були виявлені на глибині близько 4,5 метри. Цей шар відноситься орієнтовно до 5 століття нашої ери, коли Святою землею володіла Візантійська імперія. Археологічні розкопки поблизу Яффських воріт почали у зв'язку з тим, що влада Єрусалима маєь намір провести комплексний ремонт доріг в цьому районі.

Це далеко не перша археологічна знахідка, яка підтверджує точність Мадабської карти - найдавнішої карти Святої землі. Більш того, археологи зробили кілька відкриттів, спираючись переважно на дані цієї мапи. Вона була створена візантійцями, для яких в 6-7 століттях мозаїка була головним видом образотворчого мистецтва. Карта викладена на підлозі Георгіївській церкві у Мадабі, йорданському місті поблизу кордону з Ізраїлем. Розміри карти - 8 на 16 метрів.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали головну вулицю середньовічного Єрусалима». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути