Ексклюзиви
четвер, 09 липня 2020 12:40

Росія включила українські полки до своєї армії

Росія включила українські полки до своєї армії
Козаків Лівобережної України перетворили на карабінерів. Були змушені брати участь в усіх війнах Російської імперії Ілюстрація: mglin-krai

Козацькі полки Лівобережної України перетворили на регулярні полки російської армії 9 липня 1783 року. Україна втратила власні збройні сили.

Передумовою до цього стала ліквідація Гетьманщини 1764 року за імператриці Катерини II. З того часу, замість гетьмана та старшини, управління українськими землями здійснювала Друга Малоросійська колегія. Орган мав сприяти зросійщенню населення та ліквідації козацьких вольностей.

Уже за рік від його створення було ліквідовано козацькі полки Слобідської України - їх перетворили на регулярні гусарські. А 1781 року на Лівобережжі і Слобожанщині ліквідували традиційний козацький полково-сотенний устрій. Замість нього утворювали російські намісництва, що ділилися на повіти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Петербурзі створили організацію для підпорядкування українців

Найбільшого удару по козацькій військовій організації Лівобережжя завдали саме 1783 року. Усі полки переформатували на 10 регулярних кінних карабінерних, служба у яких тривала 6 років. Представникам козацької старшини, які виявляли бажання залишатися на службі, надавали російські офіцерські звання. Незгодні йшли у відставку. Рядові ж козаки отримували статус державних селян - феодально залежних від держави, але особисто вільних. Були змушені знову сплачувати податки.

Тоді ж до Росії були вивезені усі козацькі клейноди, а подальші укази сприяли остаточному знищенню залишків української козацької державності.

3 серпня 1775 року Катерина II видала маніфест, яким офіційно оголосила про ліквідацію Запорозької Січі. На кілька місяців раніше вийшов наказ про термінове переправлення Чорноморського козацького війська на Кубань, який підписала імператриця.

Суходолом і морем було переселено 8200 козаків, які створили 40 куренів. Загалом разом із родинами за 1792 рік перевезли приблизно 25 тис. українців. Землі запорожців стали роздавати російським і українським поміщикам.

Зараз ви читаєте новину «Росія включила українські полки до своєї армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути