пʼятниця, 03 серпня 2018 11:53

Землі запорожців роздали поміщикам

Землі запорожців роздали поміщикам
Козаки відмовили Катерині ІІ переїжджати на Кубань. Фото: Вікіпедія

На Запоріжжі козаків і посполитих разом з жінками проживало 59 637 осіб згідно з переписом 1775 року. 3 серпня 1775 року Катерина II видала маніфест, яким офіційно оголосила про ліквідацію Запорозької Січі. На кілька місяців раніше вийшов наказ про термінове переправлення Чорноморського козацького війська на Кубань, який підписала імператриця.

Суходолом і морем було переселено 8200 козаків, які створили 40 куренів. Загалом разом із родинами за 1792 рік перевезли приблизно 25 тис. українців. Землі запорожців стали роздавати російським і українським поміщикам.

Незважаючи на те, що кошовий отаман Петро Калнишевський відмовився оборонятися, він разом із старшиною був звинувачений у захопленні та присвоєнні чужої власності, намаганні створити незалежне управління і заарештований, пише сайт jnsm.com.ua

Калнишевського відправили на Соловки. Він провів 10 років в одиночній камері без права покидати її. Прожив у тюрмі до 111 років, коли його звільнили. Помер у віці 113 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Калнишевського звільнили з тюрми, коли йому виповнилось 111 років

Проте, не всі козаки прийняли виселення на Кубань. Частина з них перейшла на Задунайську Січ. Вона проіснувала до 1828 року, коли була ліквідована. Запорожці на чолі з кошовим Йосипом Гладким перейшли на бік Росії під час чергової війни з Османською імперією. Тоді частина запорожців переселилася на Кубань, частина - на Азовське узбережжя. Решта залишилася в Туреччині, де в складі Козацького легіону під проводом Михайла Чайковського, праправнука гетьмана Івана Брюховецького, восстаннє воювала проти Росії в Кримській війні 1853-56 років.

12 лютого 1798 року в Петербурзі помер останній король Речі Постолитої 66-річний Станіслав ІІ Август. У нього стався інсульт. На вимогу російської імператриці Катерини II він був змушений зректися престолу й переїхав до Петербурга, де жив на виділену йому пенсію без права виїжджати за кордон.

Одним з найбільших досягнень Станіслава ІІ Августа було скликання чотирирічного Сейму та прийняття 3 травня 1791 року першої конституції.

Зараз ви читаєте новину «Землі запорожців роздали поміщикам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути