субота, 22 червня 2019 10:15

Робітників почали заохочувати працювати до старості

Робітників почали заохочувати працювати до старості
У Німецькій імперії запровадили пенсійну систему Фото: History Resource

Сучасну організовану пенсійну систему створили в Німеччині в кінці XIX ст. Саме тоді 22 червня 1889 року канцлер Німецької імперії Отто фон Бісмарк першим ввів поняття "пенсія". Тоді ж переконав рейхстаг прийняти закон "про пенсійне забезпечення у зв'язку з віком або втратою дієздатності". Отримувати пенсію мали право люди, які досягли 70-річного віку.

Канцлер ввів солідарну систему загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Характерна риса німецького напряму полягала у тому, що соціальне страхування було обов'язковим та базувалося на внесках. І роботодавці, і робітники мали вносити кошти на його фінансування. Таким чином, право на пенсію надавалося людині, яка добросовісно виплачувала всі внески.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки пенсіонерів в Україні: актуальні дані

Нововведення не завдавало шкоди державній економіці. Пенсіонерам виплачували всього по 152 марки на рік. Тоді середня річна зарплата складала 1083 марки. Також, люди які працювали у будь-якій промисловості, майже не доживали до 70. Тому у народі пенсію Бісмарка прозвали "пенсією покійників".

Однією з причин введення пенсії вважають необхідність підвищення лояльності робітничого класу до німецького уряду. Після відставки Бісмарка та у результаті тиску профспілок пенсійний вік в Німецькій імперії знизили до 65.

1 квітня 1815 року народився перший рейхсканцлер німецької імперії Отто фон Бісмарк.

Замолоду майбутній канцлер навіть не думав про політику. У студентські роки син дрібних прусських землевласників був відомий як запеклий дуелянт. На стіні його кімнати в гуртожитку Ґеттінґенського університету висіли перехрещені шпаги, лише за перший рік навчання взяв участь у 25 поєдинках. Здобувши юридичну освіту, 1836-го влаштувався на практику в курортне містечко Аахен. І тринькав батьківські гроші. Закохався в доньку британського герцога. Та інтерес зник, тільки-но дізнався, що вона – позашлюбна дитина: отже, не може розраховувати на спадок. З новим ­коханням – Ізабеллою Лорейн-Сміт – Бісмарк планує одруження. "Вже кілька днів я живу сімейним життям", – ­хвалиться в листі до друга. Але "сім'я" швидко розпадається.

Зараз ви читаєте новину «Робітників почали заохочувати працювати до старості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути