Ексклюзиви
субота, 28 березня 2020 08:20

Різанина в Ізбіці: загинули мирні селяни

Різанина в Ізбіці: загинули мирні селяни
Війна в Югославії: в Ізбіці загинули мирні селяни. Фото: ATF

У косовському селі Ізбіце сербською поліцією і югославським спецназом 28 березня 1999-го вбито 146 албанців. "Різанина в Ізбіці" - військовий злочин проти мирного населення.

Під час Косовської війни село Ізбіца вважався безпечним місцем для косовських албанців із сусідніх районів. Там була армія Косова. Тисячі косовських албанців зібралися там. Артобстріл села Ізбіца почався в ніч на 27 березня. Півсотні сербських солдат, поліцейських і югославських службовців увійшли в село. Вони були в камуфляжі, носили лижні маски, щоб ніхто не впізнав їх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Європі збили американський літак

Майже всі дорослі чоловіки села пішли в гори, залишивши в основному жінок, дітей і старих - близько 150 осіб. Національні сили безпеки погрожували вбити жителів села і почали вимагати гроші. Жінки і діти були відправлені до Албанії. Чоловіків, які лишилися в селі, розстріляли. Деякі жінки і люди похилого віку також були страчені. Селяни, які ховали загиблих, налічили 146 трупів.

У 2009-му трибунал визнав, що близько 93 осіб було вбито 28 березня, в основному цивільні особи чоловічої статі віком від 60 до 70 років. Вбивства в Ізбіці були згадані в розслідуваннях Міжнародного кримінального трибуналу по колишній Югославії в обвинуваченні Слободана Мілошевича і інших підсудних.

Серби збили американський літак "Нічний яструб" 26 березня 1999-го. Весь світ облетіли кадри палаючих уламків літака-невидимки.

Зараз ви читаєте новину «Різанина в Ізбіці: загинули мирні селяни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути