вівторок, 12 березня 2013 11:53

Режисер знайшов 488-метровий тунель під Айя Софією

Автор: Фото: life-list.ru
 

Турецький режисер Гексель Гюленсой, протягом 15 років займається дослідженням тунелів, які знаходяться під давнім храмом Святої Софії, повідомив про швидке завершення зйомок документального фільму, пише "Голос Росії".

Днями в Стамбулі відкрилася виставка фотографій зі зйомок документального фільму "У глибинах Святої Софії", який розкриває таємниці однієї з найдавніших і найвеличніших споруд у світі. На виставці представлені 23 фотографії, зроблені під час зйомок фільму в тунелях, колодязях, таємних переходах, розташованих під Святою Софією.

Режисер фільму Гексель Гюленсой розповів про свою роботу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У музеї Стамбула можна подивитися на найстарішу поему про кохання

"Приступаючи до зйомок фільму, ми не знали, з чим можемо зіштовхнутися в підземних глибинах Айя Софії, і це було найскладнішою стороною нашої роботи. У нас не було ні плану, ні карт. Все доводилося вивчати з нуля. Згодом знімальна група виросла до 50 чоловік. Складність роботи полягала в тому, що до неї ми активно залучали підводників і спелеологів. Це був тривалий процес, але зараз ми наближаємося до завершення зйомок. Як відомо, Святу Софію почала будувати в часи Римської імперії, її історія сповнена легенд і сказань, тому, працюючи над проектом, ми сподівалися на те, що одного разу зможемо зробити легенду реальністю. Ми дізналися, що підземні тунелі використовувалися для різних цілей - в якості водного шляху, як каналізаційна система того часу. А деякі ділянки - в якості секретних ходів для втечі візантійських імператорів, а в більш пізній період і османських падишахів".

Гюленсой повідомив, що в глибину вони досліджували теннелі поступово.

"На початковому етапі, в 2009 році, ми дійшли до глибини 300 метрів. Потім нам вдалося досягти глибини 488 метрів, і дослідження тривають. Ми добралися до тієї точки, після якої просування дослідників далі в глиб тунелів стало просто небезпечним. Подальші роботи можна проводити лише за допомогою спеціального прохідницького обладнання. Під час зйомок нам вдалося виявити поховання в катакомбах, які відносяться до того періоду часу, а також різні артефакти".

Зараз ви читаєте новину «Режисер знайшов 488-метровий тунель під Айя Софією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути